​Legea bacşişului e în vigoare, dar restaurantele nu sunt aliniate încă să o aplice de la A la Z. Bacşişul încă nu este inclus pe bon în toate restaurantele

Autor: Miruna Diaconu Postat la 12 ianuarie 2023 58 afişări

​Legea bacşişului e în vigoare, dar restaurantele nu sunt aliniate încă să o aplice de la A la Z. Bacşişul încă nu este inclus pe bon în toate restaurantele

Legea bacşişului, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2023, a ridicat multe semne de întrebare despre cum va putea fi aplicată. După aproape jumătate de lună de la intrarea în vigoare a acestei legi, multe restaurante încă nu au inclus bacşişul pe bonul fiscal, patronatele spun că unele unităţi nu au reuşit să facă toate procedurile necesare în soft-urile interne pentru a putea include bacşişul.

„Încă suntem în faza de căutări, sunt multe unităţi care încă nu au reuşit, din punct de vedere al soft-ului, să facă toate procesdurile necesare ca să facă lucrurile să funcţioneze. E mult prea devreme ca să tragem concluziile pe care unii deja au început să le tragă. Eu cred că ne trebuie cel puţin o lună de activitate completă ca să putem să venim cu cifre care să reflecte realitatea. 11 zile sunt importante, dar nu sunt suficiente pentru a trage concluzii. Trebuie să ave, puţină răbdare”, spune Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Alianţa pentru Turism pe tema bacşişului.

Legea are însă câteva necunoscute, dar există şi temeri din partea angajaţilor. Cu o impozitare de 10% şi cu banii care mai întâi trec prin firmă, unii angajaţi se tem că aceşti bani nu vor mai ajunge la ei. Cu toate că legea prevede că angjatorul are obligaţia de a da aceşti bani angajaţilor, patronatele îi îndeamnă pe angajaţii care sunt neîndreptăţiţi să sesizeze autorităţile, fie să ia legătura chiar cu patronatele.

„Există temeri din partea angajaţilor, referitoare la faptul că vor exista unii proprietari de restaurante care nu vor aloca tot tipsul către ei. Acest lucru este ilegal. Ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi neîndeptăţiţi că au toate motivele să reclame acest lucru. Pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ-teritorială unde activează. Dacă le este teamă, ne pot da un mesaj ca să îi putem sprijini”, mai spune Călin Ile.

Mai mult, o notă de plată nu poate fi plătită şi cash şi cu cardul, deci nici în contextul actual, consumaţia nu poate fi plătită cu cardul, iar bacşişul cu cash. Această problemă, spun patronatele, va fi ridică la întâlnirile viitoare cu reprezentanţii statului pentru clarificarea anumitor puncte din lege.​​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
restaurante,
lege,
aplicare,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.