Legaturi primejdioase

Postat la 16 mai 2006 8 afişări

Social-democratii au evoluat toata saptamana trecuta cu securea pactului cu PRM deasupra capului. Din sedinta Biroului Permanent National de la inceputul saptamanii, PSD a iesit cu o hotarare oficiala de incepere a negocierilor cu PRM, perceputa insa pe lungimi de unda diferite in interiorul partidului.

Social-democratii au evoluat toata saptamana trecuta cu securea pactului cu PRM deasupra capului. Din sedinta Biroului Permanent National de la inceputul saptamanii, PSD a iesit cu o hotarare oficiala de incepere a negocierilor cu PRM, perceputa insa pe lungimi de unda diferite in interiorul partidului.

 

Ideea s-a dovedit greu de suportat pentru unii lideri de opinie din PSD (Ioan Rus, Vasile Dancu, Adrian Severin, Victor Ponta). Ioan Rus, cunoscut ca un sustinator al liderului Mircea Geoana, a vorbit de ipoteza unui simplu "gentlemen agreement", in caz contrar aducand aminte chiar ca "Geoana poate fi schimbat". De partea cealalta, surse din partid i-au creditat pe Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc cu cele mai hotarate atitudini pro-protocol in dauna opiniei majoritatii. Silogismul profetic al lui Vasile Dancu ("Cred ca e o capcana pentru Geoana si pentru partid. Daca Geoana se compromite, se compromite si partidul. Si se duce totul de rapa") nu a tulburat insa hotararea BPN.

 

Decizia colegilor de la Bucuresti de a incepe negocieri cu Vadim Tudor i-a nedumerit pe socialistii europeni, confruntati cu perspectiva ca in interiorul grupului sa se strecoare un acord cu o formatiune dintre cele care "isi asuma in mod deschis pozitii xenofobe". Acesta ar fi fost si unul dintre motivele pentru care Geoana si Vadim au hotarat sa amane parafarea vreunei intelegeri pentru aceasta saptamana, dupa prezentarea raportului de tara al Comisiei Europene.

 

In plus, tot dinspre surse din interiorul PSD a rasuflat si o alta clauza de salvgardare pentru pactul cu PRM: daca raportul Comisiei Europene ar fi defavorabil Romaniei, PSD ar putea renunta la apropierea de PRM, la pachet cu abandonarea intentiei de depunere a unei motiuni de cenzura. Un calcul politic destul de greu de justificat insa prin prisma unei formatiuni de opozitie cu o strategie coerenta de lupta politica: PSD ar ajunge astfel sa respinga a priori o buna sansa de a exploata un potential moment de slabiciune al puterii. In plus, vorba unui analist strain, colaborarea conjuncturala cu un partid parlamentar de opozitie, fie el si nationalist, ca PRM, nu e in fond cu nimic impotriva regulilor democratiei, inclusiv pentru standardele unui partid european, fie el si socialist.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/legaturi-primejdioase-2511229
2511229
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.