Kim Jong-Un îşi construieşte rachetele cu bani furaţi din cripto: Hackerii nord-coreeni au dat o lovitură de proporţii şi au furat sute de milioane de dolari în criptomonede. Toţi banii merg către programul nuclear al ţării

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 septembrie 2023 66 afişări

Kim Jong-Un îşi construieşte rachetele cu bani furaţi din cripto: Hackerii nord-coreeni au dat o lovitură de proporţii şi au furat sute de milioane de dolari în criptomonede. Toţi banii merg către programul nuclear al ţării

Hackerii nord-coreeni au reuşit să fure sute de milioane de dolari cu care au finanţat programul nuclear al Coreei de Nord. Până acum, în acest an, din ianuarie  şi până la 18 august, hackerii afiliaţi Coreei de Nord au furat cripto în valoare de 200 de milioane de dolari - reprezentând peste 20% din toate activele cripto furate în acest an, scrie CNBC.

„În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere accentuată a dimensiunii şi a scării atacurilor cibernetice împotriva întreprinderilor legate de criptomonede din partea Coreei de Nord. Acest lucru a coincis cu o aparentă accelerare a programelor nucleare şi de rachete balistice ale ţării”, a notat în raportul său TRM Labs, o firmă de cercetare a blockchain.

În cadrul acelei discuţii, TRM Labs a afirmat că a avut loc o schimbare de direcţie în ceea ce priveşte „activităţile tradiţionale generatoare de venituri” ale Coreei de Nord - un indiciu că regimul ar putea „să apeleze din ce în ce mai mult la atacuri cibernetice pentru a-şi finanţa activitatea de dezvoltare a armelor”.

De la primul test nuclear efectuat de Coreea de Nord în 2006, Naţiunile Unite au aplicat mai multe sancţiuni regimului izolat - cunoscut oficial sub numele de RPDC sau Republica Populară Democrată Coreeană - pentru programele sale nucleare şi balistice.

Sancţiunile care includ interdicţii privind serviciile financiare, mineralele, metalele şi armele, au ca scop limitarea accesului Coreei de Nord la sursele de finanţare de care are nevoie pentru a-şi susţine programul nuclear.

Chiar luna trecută, FBI a avertizat companiile de criptomonede că hackeri legaţi de Coreea de Nord plănuiesc să „încaseze” 40 de milioane de dolari în cripto-monede.

De asemenea, agenţia a declarat în ianuarie că continuă „să identifice şi să întrerupă furtul şi spălarea de monedă virtuală de către Coreea de Nord, care este folosită pentru a susţine programele de rachete balistice şi de arme de distrugere în masă ale Coreei de Nord”.

Hackerii afiliaţi la Coreea de Nord exploatează vulnerabilităţile din ecosistemul cripto în diverse moduri.

Printre exemple se numără atacurile de tip phishing sau compromiterea sistemelor de securitate.

Potrivit datelor de la Chainalysis, anul 2022 a fost cel mai bun pentru hackeri în contextul în care atunci a avut loc cel mai mare număr de atacuri. Totodată, în 2022 industria cripto şi businessurile care gravitează în jurul activelor cripto au suferit cea mai dură lovitură în urma căreia au pierdut nu mai puţin de 3,8% miliarde de dolari în urma atacurilor hackerilor nord-coreeni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.