Kelemen: UDMR, de acord cu Parlament bicameral, vot mixt, 300 de deputaţi şi 100 de senatori

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 28 ianuarie 2015 33 afişări

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporţională, Parlament bicameral şi un număr de aleşi de 300 de deputaţi şi 100 de senatori.

Liderul UDMR a arătat că,în cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, au menţionat faptul că Uniunea este împotriva actualului sistem, care este greşit şi nu va aduce nicio îmbunătăţire Parlamentului.

”Suntem pentru schimbarea actualului sistem privind alegerile parlamentare. Suntem pentru un sistem mixt, cu o singură menţiune, să se păstreze reprezentarea proporţională”, a spus Kelemen Hunor.

El a explicat că UDMR doreşte, astfel, un sistem mixt, cu distribuirea mandatelor în aşa fel încât reprezentarea proporţională să nu se schimbe.

Kelemen a menţionat că, potrivit UDMR, proporţia a trebui să fie de 60%- 65% din mandate în colegii uninominale, şi 35-45% pe listă naţională, pentru a asigura reprezentarea proporţională.

”Am propus acest sistem mixt şi cu gândul de a reduce numărul de parlamentari. Noi am spus că am fi de acord cu 300 de deputaţi, plus 18 pentru minorităţi, iar la Senat am propus o primă variantă, cu doi senatori pentru fiecare judeţ şi pentru judeţele cu peste 600.000 de locuitori, încă un mandat, în plus, deci trei senatori. Asta ar însemna, cu sectoarele Capitalei, 100 de senatori şi ar însemna o reducere semnificativă a numărului de parlamentari”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor s-a referit şi la alegerile locale, precizând că în opinia Uniunii, actualul sistem trebuie păstrat şi nu trebuie făcută niciun fel de modificare, astfel ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii de CJ să fie aleşi în mod direct.

”Putem accepta şi varianta alegerii preşedinţilor de CJ de către Consiliul Judeţean”, a mai spus Kelemen Hunor, adăugând că această problemă ar trebui discutată simultan cu cea a descentralizării.

Potrivit preşedintelui UDMR, în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, UDMR consideră că suportarea acestor cheltuieli ar trebui să se facă de la bugetul de stat.

”Ştim că este un un efort substanţial, dar ar asigura un control foarte sever şi foarte serios, cu nişte limite superioare şi o transparentizare totală a cheltuielilor. Poate că nu vor fi campaniile electorale la fel de colorate ca până acum, dar sigur că va fi mult mai transparentă finanţarea campaniilor”, a spus Kelemen Hunor.

El s-a referit şi la imunitatea parlamentară, precizând că ”se poate reduce numărul de zile, pentru avizul Parlamentului, ca să fie mult mai accelerat decât acum, nu o lună de zile, şi să nu existe posibilitate de tergiversare”.

Hunor a menţionat, referitor la Ordonanţa 55, privind traseismul politic, că UDMR nu a fost de acord cu această Ordonanţă nici când era în Cabinetul Ponta şi nu a votat nici în Senat proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
KELEMEN,
UDMR,
CONSULTĂRI
/actualitate/kelemen-udmr-de-acord-cu-parlament-bicameral-vot-mixt-300-de-deputati-si-100-de-senatori-13791147
13791147
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.