Kaspersky Lab lansează o aplicaţie pentru protejarea locuinţelor “inteligente”

Autor: Florin Casota Postat la 28 august 2017 110 afişări

Kaspersky Lab lansează o versiune beta a soluţiei sale pentru case “inteligente” şi dispozitive Internet of Things. Această aplicaţie gratuită pentru platforma Android scanează reţeaua Wi-Fi din locuinţă, informând utilizatorul despre dispozitivele conectate la ea şi nivelul lor de siguranţă.

Kaspersky Lab lansează o aplicaţie pentru protejarea locuinţelor “inteligente”

Având în vedere că domeniul Internet of Things devine din ce în ce mai popular, infractorii cibernetici caută noi modalităţi de a profita de slăbiciunile din reţea. Astfel, în loc să le facă deţinătorilor viaţa mai uşoară, dispozitivele inteligente devin un punct vulnerabil în ceea ce priveşte securitatea lor.

Conform unor date publicate de Gartner, peste şase miliarde de dispozitive IoT sunt folosite în prezent în lume, iar multe dintre acestea au fost deja victimele infractorilor cibernetici. De exemplu, anul trecut, lumea a fost zguduită de valul de atacuri DDoS lansate de botnet-ul Mirai. Boţii Mirai au folosit vulnerabilităţi întâlnite frecvent la dispozitive IoT, pentru a le infecta şi a le putea folosi în scopurile lor.

Kaspersky IoT Scanner identifică automat dispozitivele inteligente precum rutere Wi-Fi, camere IP, televizoare smart, imprimante Wi-Fi, dispozitive de stocare NAS (network-attached storage), servere media şi console de jocuri, computere, tablete sau telefoane inteligente, existente în reţeaua locuinţei. Soluţia le memorează şi anunţă utilizatorul atunci când un dispozitiv – fie el nou sau cunoscut – este conectat sau deconectat de la ea. Acest lucru îi permite utilizatorului să ştie în permanenţă cine îi foloseşte reţeaua de acasă.

Soluţia scanează dispozitivele împotriva unor vulnerabilităţi cunoscute: de exemplu, dacă sunt deschise port-urile de conectare (adică oricine de pe Internet se poate conecta la ele), soluţia informează utilizatorul şi îi recomandă să le închidă imediat. În plus, Kaspersky IoT Scanner semnalează orice problemă cu parolele pentru routerul Wi-Fi, Telnet sau SSH. Acest lucru este important pentru a preveni accesul neautorizat la dispozitive IoT conectate, din cauza unor parole slabe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.