Jucan, membru CNA, le cere lui Ponta şi Teodorovici să oprească "iresponsabilitatea" conducerii TVR

Autor: Madalina Cerban Postat la 21 iulie 2015 67 afişări

Membrul CNA Valentin Jucan le cere premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să oprească "iresponsabilitatea" actualei conduceri a TVR, precizând că "Televiziunea Română nu mai este independentă, ci un ideal loc de afaceri personale şi furt din bani publici".

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Victor Ponta şi Eugen Teodorovici, Valentin Jucan le mai solicită acestora să blocheze toate conturile bancare ale Televiziunii Române, ca o continuare a acţiunii de blocare a conturilor operate la Banca Română pentru Dezvoltare - BRD de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Valentin Jucan mai spune că "este momentul ca românii să primească explicaţii".

Potrivit lui Jucan, luni, ca urmare a nerespectării obligaţiilor de plată la bugetul de stat, asumate prin memorandumul semnat între TVR şi ANAF în anul 2012, au fost blocate conturile în care sunt operate şi salariile personalului TVR.

"Este inadmisibil ca interesul public să fie ignorat de către conducerea TVR, iar rolul strategic pe care îl are postul public de televiziune, inclusiv conţinutul editorial să fie fundamental afectat de situaţia financiară. În repetate rânduri, am solicitat public ca programul de redresare economică al TVR, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al SRTv. nr. 110/28.08.2012, să fie respectat, astfel încât televiziunea publică să nu mai ajungă în situaţii financiare de blocaj, situaţii care opresc orice posibilitate ca televiziunea să îşi respecte menirea", spune Valentin Jucan.

Membrul CNA precizează că cea mai recentă propunere a conducerii TVR, "formulată fără consultare în interiorul televiziunii, fără fundamentare financiară, respectiv decizia Comitetului Director al TVR din data de 3 iulie 2015, prin care se doreşte înfiinţarea a 84 de posturi de conducere, la nivelul central şi la nivelul studiourilor teritoriale ale TVR, este de natură a demonstra inconştienţă şi ignorarea românilor, plătitori ai taxei de radio-TV".

Totodată, Valentin Jucan le mai spune lui Victor Ponta şi lui Eugen Teodorovici că pasivitatea cu care aceştia au tratat până acum subiectul Televiziunii Române trebuie să înceteze.

"Iresponsabilitatea actualei conduceri a TVR trebuie oprită. Prejudicierea interesului public, în condiţiile în care, conform ultimului raport al Curţii de Conturi, totalul datoriei publice este de 652.011.966 lei (146.539.301 euro), trădează faptul că Televiziunea Română nu mai este independentă, ci un ideal loc de afaceri personale şi furt din bani publici", concluzionează Valentin Jucan.

Reacţia lui Valentin Jucan vine după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, după cum a relatat în aceeaşi zi agenţia MEDIAFAX, citând mai multe surse din Televiziunea Română.

Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele - director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate.

Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, conform aceloraşi surse.

Stelian Tănase nu a putut fi contactat luni seară de MEDIAFAX, iar, marţi dimineaţa, acesta nu a dorit să răspundă la întrebările adresate de agenţia de ştiri pe subiectul blocării conturilor TVR de către ANAF.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JUCAN,
PONTA,
TVR
/actualitate/jucan-membru-cna-le-cere-lui-ponta-si-teodorovici-sa-opreasca-iresponsabilitatea-conducerii-tvr-14619867
14619867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.