Joaca cu moartea. Cursa cu tauri de la Pamplona (GALERIE FOTO)

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 iulie 2012 61 afişări

Mii de turişti, îmbrăcaţi în roşu şi alb, au strigat de bucurie în piaţa primăriei din Pamplona, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a marca deschiderea Festivalului San Fermin, una dintre cele mai renumite sărbători populare din Spania. În strigăte de "Viva San Fermin!" şi "Gora San Fermin", în limba bască, urmate de un foc de "chupinazo", un pistol de semnalizare, acţionat de la balconul primăriei din Pamplona, cele nouă zile de serbări populare, concerte şi curse cu tauri au fost oficial deschise la ora prânzului.

Agitând în aer fulare roşii, într-o atmosferă electrizantă, miile de participanţi veniţi din lumea întreagă s-au stropit cu vin, transformând albul imaculat al costumelor lor tradiţionale într-o nuanţă originală de roz. Dansând şi cântând, ei au lansat în aer baloane uriaşe, iar alţii, foarte numeroşi, îi priveau de la balcoanele clădirilor din jurul pieţei centrale a oraşului.

În fiecare dimineaţă, la ora locală 08.00, sute de participanţi curajoşi se lansează într-o cursă inedită, alergând în faţa a şase tauri care cântăresc o jumătate de tonă fiecare, încercând să evite coarnele animalelor, pe un traseu lung de 850 de metri care duce la arena de coride din oraş. Cei mai curajoşi - sau poate cei mai imprudenţi - vor alerga cât mai aproape de coarnele taurilor, sperând să nu fie răniţi, pe parcursul celor patru minute cât durează în medie această cursă, ce traversează centrul istoric al oraşul.

Această tradiţie medievală se pare că a fost inspirată de măcelarii din oraş care alergau în faţa vitelor aduse de la câmpie în ziua sărbătorii San Fermin. În fiecare an, zeci de alergători sunt răniţi, adeseori din cauza faptul că ei se împiedică şi cad pe traseu, fiind adeseori călcaţi de copitele taurilor. Cursa s-a transformat uneori într-o veritabilă tragedie. Cel mai recent deces datează din urmă cu trei ani, atunci când un taur l-a împuns mortal pe un spaniol în vârstă de 27 de ani.

Pentru a evita accidentările, organizatorii încearcă să interzică participarea la aceste curse a persoanelor aflate în stare de ebrietate şi au presărat pe traseu un produs chimic care limitează alunecarea. Pamplona, care are o populaţie de 200.000 de locuitori, aşteaptă aproximativ o jumătate de milion de vizitatori în fiecare an şi speră că Festivalul San Fermin să îi aducă venituri de peste 70 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Curajoşi,
taurii,
Cursa din Pamplona
/actualitate/joaca-cu-moartea-cursa-cu-tauri-de-la-pamplona-galerie-foto-9841344
9841344
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.