Jean-Marie Le Pen intenţionează să îşi creeze propria formaţiune politică

Autor: Gaidau Ion Postat la 12 mai 2015 24 afişări

Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional (FN), condus în prezent de fiica sa Marine Le Pen, cu care se află în conflict, a anunţat luni că intenţionează să îşi creeze propria formaţiune politică, care "nu va fi concurentă" a FN, relatează Le Figaro în pagina electronică.

"Nu vreau să înfiinţez un alt partid. Vreau să înfiinţez o formaţiune care nu va fi concurentă a Frontului Naţional", a anunţat Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 86 de ani, invitat luni la Radio Courtoisie.

"Sunt un peşte de pradă şi voi lupta atât timp cât voi avea putere", a spus el.

Fondatorul FN a dat asigurări că formaţiunea sa va servi ca "paraşută împotriva dezastrului" şi "îi va primi pe cei care sunt indignaţi de linia" actuală a FN, cu scopul de a "face presiuni şi de a-l schimba".

Potrivit Le Figaro, viitoarea formaţiune a liderului istoric al FN va fi intitulată Asociaţia Prietenilor lui Jean-Marie Le Pen.

Proiectul lui Jean-Marie Le Pen nu l-a luat prin surprindere de europarlamentarul Bruno Gollnisch, care a afirmat luni seara pentru Le Figaro că a vorbit cu el despre acest subiect. Gollnisch a confirmat că proiectul bătrânului Le Pen nu vizează înfiinţarea unui partid politic concurent Frontului Naţional. El a precizat că Jean-Marie Le Pen vrea să adune persoane apropiate viziunii sale.

Mai mulţi reprezentanţi ai extremei drepte franceze, precum liderul Partidului Franţei, Carl Lang, sau cel al mişcării dizolvate Munca Franceză, Yvan Benedetti, s-au declarat pregătiţi să se alăture proiectului lui Jean-Marie Le Pen, cu condiţia ca acesta să fie diferit de FN.

Odată cu lansarea propriei formaţiuni, fostul candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa crede că va putea să o "elibereze pe Marine" Le Pen, care ar fi devenit "ostatica" lui Florian Philippot, vicepreşedintele Frontului Naţional.

"Nu vreau ca Frontul Naţional să devină aripa dreaptă (a unei) majorităţi care să-l propulseze pe Florian Philippot în funcţia de ministru", a precizat Jean-Marie Le Pen.

Jean-Marie Le Pen a fost suspendat pe 4 mai din calitatea de membru al FN până la votul unei Adunări Generale extraordinare, care va avea loc în termen de trei luni.

Repetându-şi opiniile condamnate în mai multe rânduri în justiţie - cu privire la camerele de gazare, pe care le consideră un "detaliu" al istoriei, apărarea mareşalului Pétain, a "lumii albe" şi denunţarea democraţiei ca sistem politic - fostul preşedintele de onoare al FN şi-a multiplicat provocările la începutul lui aprilie, la o zi după alegerile departamentale, în care FN a obţinut mai degrabă un rezultat bun.

Marine Le Pen vrea ca declaraţiile tatălui său să nu mai afecteze FN, cu doi ani înainte de alegerile prezidenţiale pe care ea crede că le poate câştiga.

În faţa unui Jean-Marie Le Pen imprevizibil, nu există alte opţiuni, a considerat Louis Aliot, un membru al FN, justificând excluderea acestuia din partid.

"Nu-i putem pune căluş nici înăuntrul (partidului) şi nici afară", a recunoscut el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
PARTID,
POLITICĂ
/actualitate/jean-marie-le-pen-intentioneaza-sa-isi-creeze-propria-formatiune-politica-14248861
14248861
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.