Jack Ma, co-fondatorul Alibaba şi cel mai bogat om din China, şi-a petrecut 10 ani pregătindu-se de retragerea din companie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 20 octombrie 2019 134 afişări

Jack Ma, co-fondatorul Alibaba şi cel mai bogat om din China, şi-a petrecut 10 ani pregătindu-se de retragerea din companie

Jack Ma, co-fondatorul Alibaba (cel mai mare site de e-commerce din China) nu a luat uşor decizia de luna trecută de a se retrage din companie, potrivit CNBC. Antreprenorul în vârstă de 55 de ani a anunţat în septembrie 2018 că va renunţa peste exact 12 luni la poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul companiei.

În timpul unei conferinţe Forbes Global CEO de marţi, Ma declarat că ideea retragerii l-a lovit încă din 2004, după ce un investitor i-a spus spus că nu este competent în poziţia de director executiv. Cu toate acestea, abia în 2009, când compania a aniversat 10 ani de existenţă, a început să îşi planifice viitorul.

„În acea zi am început să mă gândesc că ar trebui să mă pregătesc de retragere”, a declarat Ma unui public din Singapore. „Am decis în acea zi că pe 20 septembrie 2019, la 20 de ani de la inaugurare, va fi şi ziua în care voi părăsi compania.”

Ma a spus în mai multe rânduri că un scenariu ideal ar fi acela în care compania ar exista timp de 102 ani şi să se întindă, astfel, pe trei secole. Pentru a-şi duce visul la capăt, Ma a dezoltat împreună cu echipa sa un sistem de leadership puternic, prin care se valorizează noi moduri de gândire şi muncă. „Un sistem care are o conducere corectă... un sistem care poate crea, poate descoperi şi instrui o mulţime de lideri.” Antreprenorul a declarat că şi-a căpătat inspiraţia din studiul Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite şi din studiul sistemului Parlamentului Britanic şi ale politicii din timpul Imperiului Roman, cu scopul final fiind construirea unei meritocraţii autentice.

„Am petrecut aproape un an încercând să creăm un sistem în care angajaţii se pot lupta pentru viziunea şi valorile pe care compania le reprezintă. Compania ar trebui să depindă de un sistem de conducere puternic, de oameni şi de cultură. Sistemul este cel care ţine o companie în viaţă timp de 102 ani. Nu o singură persoană.”

Jack Mo se află în prezent pe locul 20 în topul celor mai bogaţi oameni din lume şi este cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată la 41.7 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
retragere,
china,
fondator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.