Italia a făcut un prim pas către reforma constituţională: Senatul va avea atribuţii restrânse

Autor: Gaidau Ion Postat la 09 august 2014 39 afişări

Senatul italian a adoptat vineri în primă lectură un important proiect de reforme constituţionale care prevede, între altele, o reducere substanţială a propriului rol, cu scopul de a simplifica viaţa politică în Italia şi de a favoriza reluarea economică.

Potrivit proiectului de reformă, Senatul nu va mai vota învestirea Guvernului şi nu se va mai ocupa de legiferare în domenii rezervate Camerei Deputaţilor, care devine astfel camera principală a Parlamentului.

Până în prezent, în sistemul italian "perfect bicameral', cele două camere aveau ponderi identice, votau învestirea Guvernului şi toate legile, încetinind astfel adoptarea unor măsuri importante, inclusiv pentru relansarea unei economiii care a replonjat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an.

La ora actuală, Senatul este alcătuit din 315 senatori aleşi, cărora li se adaugă senatorii pe viaţă, numiţi de preşedintele Republicii.

Odată ce reforma va fi adoptată, Senatul va fi format din 100 de senatori, dintre care 95 vor fi numiţi de cele 20 de regiuni italiene, în timp ce ultimii cinci vor fi numiţi de preşedintele Republicii.

Pentru ca această reformă constituţională să poată intra în vigoare, ea trebuie să fie adoptată în aceiaşi termeni de două ori de fiecare cameră în cel mult trei luni între fiecare vot, după care va fi supusă unui referendum.

Prin urmare, întregul proces ar urma să dureze aproximativ doi ani.

"Este doar un prim pas, pentru că munca ce ne aşteaptă este lungă şi delicată, dar este un pas fundamental", s-a felicitat ministrul pentru Reforme, Maria Elena Boschi, la finalul votului în Senat.

Senatul în noua versiune va putea legifera în domeniul constituţional, va ratifica tratate internaţionale şi se va pronunţa în anumite legi electorale, sau în domeniile familiei şi sănătăţii, în timp ce restul va ţine de competenţa Camerei Deputaţilor.

Reforma mai prevede abolirea unor provincii şi a unui organ constituţional, Consiliul Naţional al Economiei şi Muncii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ITALIA,
POLITICĂ,
CONSTITUŢIE
/actualitate/italia-a-facut-un-prim-pas-catre-reforma-constitutionala-senatul-va-avea-atributii-restranse-13062517
13062517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.