IPS Teodosie, încă o declaraţie controversată: ”La ortodocşi vine lumina, la catolici, nu vine. La noi, agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”

Postat la 14 iunie 2021 963 afişări

IPS Teodosie, încă o declaraţie controversată: ”La ortodocşi vine lumina, la catolici, nu vine. La noi, agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”

O nouă declaraţie controversată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocşi „vine lumina” şi agheasma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici, nu se întâmplă asta.

IPS Teodosie a fost întrebat, sâmbătă, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, de ce catolicii merg pe modernizare.

„Sunt cu aggiornamento (politică a Bisericii Romano-Catolice de readaptare a doctrinei tradiţionale a catolicismului la condiţiile şi cerinţele societăţii contemporane – n.r.). Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, dar am fost una, ei au fost ortodocşi. Au ieşit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învăţături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a răspuns arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a adăugat că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce Biserica Ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. La Liturghia catolică, nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca nişte pişcoturi şi toţi primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiţia lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat dacă se poate vorbi şi în Biserica Ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradiţiilor şi modernizare, IPS Teodosie a spus: „Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”.

IPS Teodosie, despre pandemia de coronavirus: Toată lumea a fost cuprinsă de frică

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
controversa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.