LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Ion Ţiriac a încasat 23 mil. euro din vânzarea de terenuri către One United şi IKEA şi ar mai putea încasa încă 15 mil. euro de la Dedeman

Autor: Bogdan Alecu Postat la 29 iulie 2021 763 afişări

Ion Ţiriac a vândut în ultimii doi ani terenuri către două mari companii – Ikea la Timişoara şi către One United în Bucureşti, ambele însumând 23 mil. euro.

Ion Ţiriac a încasat 23 mil. euro din vânzarea de terenuri către One United şi IKEA şi ar mai putea încasa încă 15 mil. euro de la Dedeman

Ion Ţiriac a vândut în ultimii doi ani terenuri către două mari companii - Ikea la Timişoara şi către One United în Bucureşti, ambele însumând 23 mil. euro.

De partea cealaltă, Ion Ţiriac are în plan să dezvolte un nou proiect rezidenţial în zona Giuleşti, iar la Stejarii, în zona Jandarmeriei de asemenea în plan este o fază a două a proiectului. Pe de altă parte, între plan şi construcţie există un interval de mai mulţi ani în cazul dezvoltărilor realizate de Ţiriac Holding. Spre exemplu, în cazul Ţiriac Tower, noul proiect de birouri din proximitatea Pieţei Victoriei este gata după 10 ani de la prima declaraţie pe această temă.

Următoarea mare tranzacţie pe care Ion Ţiriac ar putea să o semneze este vânzarea unui teren către Dedeman, lângă viitorul magazin Ikea din Timişoara.

Terenul este amplasat în localitatea Dumbrăviţa, „lipită“ de Timişoara şi în interiorul centrelor de nord a oraşului pe drumul naţional 69 Timişoara-Arad. În Timişoara Dedeman mai are deja două magazine, ultimul fiind deschis în 2015 în urma unei investigaţii de 15 mil. euro.

Ikea a cumpărat în 2019 un teren de 8 hectare tot de la Ion Ţiriac într-o tranzacţie estimată la 8 mil. euro, adică 100 euro / mp. Dacă Dedeman ar cumpăra restul de 15 hectare tot cu 100 euro / mp, atunci tranzacţia s-ar ridica la 15 milioane de euro.

Întreg terenul sunt o suprafaţă de 23 de hectare şi se află în apropiere de arena sportivă Constructim din Timişoara.

One United Properties a anunţat în iunie 2021 că a achiziţionat un teren de aproximativ 21.160 de metri pătraţi pe malul lacului Tei de la o societate din grupul Ţiriac. Valoarea tranzacţiei este de 15 mil. euro, potrivit unui raport publicat la bursă. Terenul este achiziţionat pentru viitorul proiect One Lake Club, care va fi conceput ca un „club rezidenţial cu apartamente cu desing contemporan şi facilităţi integrate“, potrivit raportului publicat la bursă.

Proiect greenfield lângă podul Grant

Următorul proiect al Ţiriac Imobiliare ar putea fi „Ansamblul Rezidenţial Grant“. Proiectul Grant al lui Ţiriac va fi construit pe terenul fostei Întreprinderi de Fabricaţie şi Montaj Ascensoare IFMA, amplasat în apropierea podului Grant şi a zonei Orhideea, cel mai nou pol de birouri al Capitalei.

Acesta va fi primul proiect „greenfield“ în domeniul imobiliar lansat de Ion Ţiriac în ultimii zece ani, după prima fază a Stejarii, clubul rezidenţial de lux din Băneasa şi Residenz, cartierul rezidenţial din Chitila.

În prezent patru proiecte de birouri au fost dezvoltate în zona Orhideea, între podul Basarab şi podul Grant, ce totalizează peste 200.000 mp de birouri, adică suficient loc pentru peste 25.000 de angajaţi.

Responsabil de dezvoltare este Răzvan Enache, care a preluat în mai 2010 funcţia de CEO al Ţiriac Imobiliare, divizia de dezvoltare imobiliară a Grupului Ţiriac. El anterior a deţinut timp de aproape cinci ani funcţia de project manager în cadrul Skanska România, iar între 2013 şi 2015 a fost head of real estate în cadrul BCR, coleg la acea vreme cu Bogdan Cernescu, fostul CEO al Ţiriac Imobiliare, care a revenit la BCR în luna martie a acestui an.

bogdan.alecu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.