Iohannis pentru Financial Times: Nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe

Autor: Ioana Bojan Postat la 30 iunie 2015 319 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un interviu acordat Financial Times, că nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe, apreciind că această luptă va dura cât timp va fi necesar.

Financial Times scrie că în primul său interviu notabil în limba engleză, în calitate de preşedinte, Iohannis afirmă că dorinţa sa de a curăţa politica românească rămâne. "Mulţi se aşteaptă la schimbări rapide, care, evident, nu se vor întâmpla imediat", declară preşedintele.

"Nu e altă cale, nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe", declară Iohannis. "Va dura cât timp va fi necesar", adaugă preşedintele, în interviul apărut în ediţia electronică de marţi a publicaţiei Financial Times.

Publicaţia notează că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au obţinut anul trecut peste 1.000 de condamnări şi au inculpat alţi 1.100 de suspecţi. Peste 90 la sută dintre cei inculpaţi au fost condamnaţi, o performanţă lăudată drept exemplară de susţinătorii instituţiei şi care îi deranjează pe criticii săi.

Iohannis a fost un susţinător al luptei anticorupţie a DNA, în bătălia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun că preşedintele a fost adesea lăsat într-un rol de spectator.

Potrivit publicaţiei, campania anticorupţie a intrat acum în ceea ce preşedintele Iohannis numeşte "o fază urâtă", în condiţiile în care procurorii şi-au îndreptat atenţia spre însuşi Ponta. El este suspectat de implicare în fraudă şi conflict de interese odată cu numirea lui Şova într-o funcţie guvernamentală.

Premierul neagă acuzaţiile şi a câştigat o moţiune de cenzură în Parlament, la o săptămână după ce acuzaţiile împotriva sa au devenit publice. El şi-a luat apoi o pauză de o lună pentru tratament în Istanbul, după ce s-a rănit la genunchi, se mai arată în articolul FT.

Analiştii afirmă că Guvernul este într-o perioadă de supravieţuire, iar alegerile sunt probabile înainte de termen, mai notează publicaţia, care adaugă că, recent, preşedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, până la revenirea lui Ponta din Turcia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROMÂNIA,
IOHANNIS,
CORUPŢIE
/actualitate/iohannis-pentru-financial-times-nu-se-poate-lupta-impotriva-coruptiei-cu-manusi-albe-14523808
14523808
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.