Întrebările anului 2019: Cât va mai creşte ROBOR? Ce indicator i−ar putea lua locul?

Autor: Ştefan Stan Postat la 29 ianuarie 2019 86 afişări

Întrebările anului 2019: Cât va mai creşte ROBOR? Ce indicator i−ar putea lua locul?

Indicatorii ROBOR şi-au continuat galopul de la începutul anului.

Toţi indicatorii ROBOR importanţi au revenit la înceutul anului pe creştere, după o perioadă scurtă de scădere, iar trei dintre aceştia au înregistrat un avans important, arătau datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Indicele ROBOR la 3 luni, de pildă, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era cotat marţi la 3,10% pe an. Ratele ROBOR la trei luni şi la şase luni au devenit motiv de conflict între bancheri şi politicieni şi referinţa aflată la baza noii taxe pe activele băncilor. Politicienii au susţinut că acest indice al dobânzilor interbancare este manipulat printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, ca să-şi majoreze profitul, având în vedere că dobânzile variabile la creditele în lei sunt legate de ROBOR. Pe de altă parte, reprezentanţii băncilor spun că politicienii fac acuzaţii fără fundament, construite pe neadevăruri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, iar indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. 

Vedeţi AICI restul întrebărilor

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
intrebari,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.