Interzicerea totala a avorturilor devine tema de agitatie electorala in Polonia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 iulie 2011 19 afişări

Seimul polonez (camera inferioara a parlamentului) a votat in favoarea trimiterii spre legiferare a unei initiative legislative care ar interzice total avorturile, intr-o tara unde si asa legislatia in materie este printre cele mai stricte din Europa.

Initiativa a fost supusa parlamentului de catre fundatia PRO - Dreptul la viata, care a strans 600.000 de semnaturi in favoarea ei in doar doua saptamani - mult peste pragul de 100.000 cerut pentru ca o initiativa cetateneasca sa intre in atentia parlamentarilor.

Conform Warsaw Business Journal, proiectul de lege interzice total dreptul la avort, raportat la legislatia curenta, in vigoare din 1993, in care avorturile sunt permise daca pastrarea sarcinii pune in pericol viata mamei, daca sarcina este rezultatul unui act ilegal (viol, incest) sau daca fatul are un handicap.

Initiativa a trecut mai departe cu sustinerea partidului conservator de dreapta Lege si Justitie, al doilea partid parlamentar al tarii, alaturi de cea a Partidului Taranesc si a unei parti dintre deputatii Platformei Civice de guvernamant. Contra initiativei au votat deputatii Aliantei Stangii Democratice.

Comisia parlamentara pentru politici sociale si cea pentru sanatate au termen pana la 1 septembrie sa-si prezinte concluziile asupra proiectului. Presedintele polonez Bronislaw Komorowski a anuntat ca el se va opune inaspririi legislatiei avorturilor, pornind de la premisa ca actuala legislatie reprezinta forma cea mai buna de compromis necesar astfel incat sa nu "constranga oamenii la acte de eroism", avand in vedere ca pastrarea unei sarcini rezultate din viol sau incest ar trebui sa fie o chestiune de decizie personala si nu sa fie impusa prin lege.

Presa poloneza se asteapta insa ca tema avorturilor sa devina prioritara in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 octombrie, avand in vedere ca fundatia initiatoare a anuntat ca va face lobby intens pe langa politicienii partidelor, iar partidul Lege si Justitie, sustinut puternic de reprezentantii Bisericii Catolice, a profitat deja de ocazie, iesind cu declaratii de genul "pantecele matern a devenit in Polonia locul unor crime fara numar".

Newsweek Polska citeaza statistici conform carora 45% dintre polonezi sunt in favoarea legalizarii avorturilor la cerere, in timp ce 50% sunt impotriva. Datele oficiale sustin ca in fiecare an in tara au loc numai cateva sute de avorturi, insa surse neguvernamentale situeaza cifra la peste 150.000, majoritatea efectuate ilegal in spitale, la fel ca la inceputul anilor '80. Conform unui studiu citat de Warsaw Business Journal, un avort la negru costa in Polonia intre 250 si 750 de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/interzicerea-totala-a-avorturilor-devine-tema-de-agitatie-electorala-in-polonia-8477475
8477475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.