Intel renunţă la achiziţia Tower Semiconductor, în valoare de 5,4 miliarde de dolari, după ce autorităţile de reglementare nu au aprobat achiziţia

Autor: Daniel Belu Postat la 16 august 2023 65 afişări

Intel renunţă la achiziţia Tower Semiconductor, în valoare de 5,4 miliarde de dolari, după ce autorităţile de reglementare nu au aprobat achiziţia

Intel a renunţat miercuri la achiziţia producătorului israelian de cipuri Tower Semiconductor, afirmând că nu a reuşit să obţină aprobările de reglementare necesare, conform CNBC.

Gigantul tehnologic a precizat într-o declaraţie că renunţă la tranzacţia planificată "din cauza incapacităţii de a obţine în timp util aprobările de reglementare necesare conform acordului de fuziune".

Intel va plăti o taxă de reziliere de 353 de milioane de dolari către Tower.

Intel şi-a anunţat intenţia de a cumpăra Tower, un producător de cipuri care produce semiconductori pentru alte companii, în februarie 2022 pentru 5,4 miliarde de dolari.

Reuters, citând persoane familiare cu acest subiect, a relatat marţi că Intel nu a obţinut aprobarea pentru tranzacţie din partea autorităţilor chineze înainte de expirarea termenului limită. Autorităţile chineze nu au comunicat public aprobarea achiziţiei.

"După o analiză atentă şi discuţii amănunţite şi după ce nu am primit nici-un indiciu cu privire la anumite aprobări de reglementare necesare, ambele părţi au fost de acord să rezilieze acordul de fuziune după ce a fost depăşită data de 15 august 2023, data limită", a declarat Tower Semiconductor într-o declaraţie.

Încheierea acordului este o potenţială lovitură pentru Intel, care, sub conducerea directorului general Pat Gelsinger, s-a angajat să îşi stimuleze activitatea de turnătorie. Turnătoriile se referă la companiile care produc semiconductori.

De-a lungul anilor, Intel şi-a pierdut avansul în domeniul fabricării cipurilor în favoarea firmei taiwaneze TSMC şi a celei sud-coreene Samsung, iar acum încearcă să recupereze decalajul. Tranzacţia ar fi oferit Intel un punct de sprijin în tehnologiile de specialitate pe care se concentrează Tower, cum ar fi frecvenţa radio şi senzorii industriali.

Intel este considerată esenţială pentru încercarea SUA de a recâştiga poziţia de lider în domeniul producţiei de semiconductori.

Anularea achiziţiei evidenţiază, de asemenea, modul în care afacerile comerciale continuă să fie prinse între SUA şi China în lupta mai amplă pentru tehnologie, în centrul căreia se află semiconductorii.

Statele Unite au folosit restricţiile la export în încercarea de a tăia accesul Chinei la tehnologia cheie a semiconductorilor. China a restricţionat exportul anumitor metale necesare pentru fabricarea cipurilor şi a altor tehnologii. De asemenea, Beijingul a interzis unor entităţi din China să cumpere produse de la firma americană de cipuri Micron.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.