Întârzierea măsurilor restrictive şi lipsa de organizare din spitale lasă pacienţii cu COVID-19 fără locuri în unităţile medicale. Ce soluţii există?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 11 noiembrie 2020 70 afişări

Numărul mare de infectări din ultimele săptămâni, când România a trecut de 10.000 de bolnavi confirmaţi zil­nic, a prins spitalele nepregătite pen­tru lupta cu valul de pacienţi noi, astfel că medicii şi managerii anunţă că nu mai au locuri în spitalele dedicate luptei cu noul virus.

Întârzierea măsurilor restrictive şi lipsa de organizare din spitale lasă pacienţii cu COVID-19 fără locuri în unităţile medicale. Ce soluţii există?

În total, aproape 1.100 de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi în secţiile de terapie intensivă ♦ Pacienţii pozitivi cu mai puţin de trei simptome nu sunt internaţi în spitale, spun reprezentanţii acestora ♦ Spitalele trebuie să amenajeze paturi în secţiile de ATI pentru a limita impactul infectărilor ♦ Şi unităţile private sunt o soluţie pentru a ridica din presiunea pusă pe sistemul medical.

Numărul mare de infectări din ultimele săptămâni, când România a trecut de 10.000 de bolnavi confirmaţi zil­nic, a prins spitalele nepregătite pen­tru lupta cu valul de pacienţi noi, astfel că medicii şi managerii anunţă că nu mai au locuri în spitalele dedicate luptei cu noul virus.

Rând pe rând, alte spitale sunt trans­formate în unităţi care preiau doar bol­navi de COVID-19, însă fără orga­ni­zarea unor circuite în spitale şi ame­na­ja­rea de noi spaţii pentru bolnavi pre­siunea pe sistemul medi­cal va con­tinua, susţine Vasile Bar­bu, pre­şe­din­tele Asociaţiei Naţio­nale pentru Protecţia Pacienţilor. 

„Situaţia era previzibilă. Soluţia era să amenajeze paturi în ATI, să ia mă­suri din timp. Sunt zone cu mare risc de contaminare care nu sunt supra­ve­gheate. Personalul medical e epuizat, con­taminat. Nu este afectată doar acti­vi­tatea pe zona ATI, ci şi internarea pa­cienţilor în stare gravă“, a spus Vasile Barbu.

El a explicat că spitalele pot ame­na­ja saloane cu paturi care să fie conec­ta­te la oxigen, pentru a oferi pacienţilor cu COVID-19 oxigenoterapie, o tera­pie recunoscută de Organizaţia Mon­dia­lă a Sănătăţii ca tratament al pacien­ţilor cu insuficientă respiratorie cauzată de COVID-19.

Reprezentantul pa­cien­ţilor a explicat că în două săptămâni în spi­ta­le se pot amenaja spaţii pentru această terapie, astfel încât pacienţilor să li se asigure cantitatea necesară de oxigen.

„Neasigurarea oxigenoterapiei afec­tează întreg organismul, nu poţi sta cu saturaţie de 70% de oxigen“, a mai spus Barbu.

El a mai precizat că, potrivit directi­ve­lor autorităţilor, pacienţii cu COVID-19 sunt internaţi doar dacă au cel puţin trei simp­to­me specifice, indife­rent care sunt acestea, ceea ce în­seamnă că un bol­nav cu probleme respi­ra­torii nu este primit în lip­sa altor două simptome.

În plus, parte din soluţii pot fi şi spitalele private sau serviciile private de ambulanţă, care să ajute sistemul de stat să lupte cu virusul.

În acest sens, premierul Orban a vorbit recent despre un spital privat din Bihor care urmează să devină suport COVID, fiind vorba despre Spitalul Pelican din Oradea, parte a grupului Medicover.

„Da, în acest moment suntem în fază avansată de a deveni spital suport Covid-19. Propunerea a venit din partea spitalului. Noi ne-am adresat Primului Ministru, domnului Ludovic Orban, din dorinţa de a ajuta pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate în această perioadă dificilă. Solicitarea noastră a fost redirecţionată către Ministerul Sănătăţii. Între timp, reprezentanţii DSP Bihor au avizat circuitele epidemiologice“, a transmis pentru ZF Ovidiu Gogu Cacuci, director general Spital Pelican.

Spitalul Pelican, preluat de Medicover în 2018, are 244 de paturi amplasate în două clădiri, una dintre acestea urmând să fie rezervată doar pacienţilor cu COVID.

„Fluxurile şi circuitele pentru tratarea acestor pacienţi vor separate fi în totalitate. În aceast? aripă dedicată pacienţilor Covid-19 avem un total de 46 de paturi, dintre care 20 pot fi alocate pentru terapie intensivă cu ventilatoare“, a mai transmis Ovidiu Gogu Cacuci.

Ceilalţi pacienţi ai spitalului privat vor continua investigaţiile şi tratamentele ca până acum.

„Clădirea dedicată care va deveni spital suport COVID-19 va fi in subordinea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În ceea ce priveşte decontarea, aceasta se realizează conform legislaţiei specifice, aferente tuturor spitalelor suport Covid-19“, a mai transmis şeful spitalului Pelican.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pacienti,
spitale,
locuri,
medici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.