Inspectorii şolari generali şi contabilii, convocaţi după ce nu s-au plătit bursele elevilor

Autor: Laura Buciu Postat la 26 octombrie 2022 43 afişări

Ministerul Educaţiei a convocat, miercuri seara, în regim de videoconferinţă, toţi inspectorii generali şi contabilii-şefi, pentru a analiza situaţia plăţii burselor elevilor la nivelul întregii ţări, după ce, în mai multe judeţe, elevii nu au primit bursele.

Inspectorii şolari generali şi contabilii, convocaţi după ce nu s-au plătit bursele elevilor

Ministerul Educaţiei va transmite joi o adresă prin care va solicita inspectoratelor execuţia bugetului şcolilor cu data de referinţă 30 octombrie, informează Ministerul.

„Cu privire la execuţia bugetară la nivelul UAT-urilor, Ministerul Educaţiei a luat legătura cu Ministerul Finanţelor, care a transmis o situaţie actualizată. Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor, banii necesari plăţii burselor au fost alocaţi din sumele defalcate de TVA şi au fost viraţi în conturile trezoreriilor locale, fiind puşi la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri. În conformitate cu HG 1138/14.09.2022 (Art1., alin 2): „Bursele se asigură din bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie”. Din informaţiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinţei, există, în momentul de faţă, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilităţii, fie de data organizării şedinţelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situaţie clară la nivel de şcoli, fiecare inspectorat şcolar va organiza, în cursul zilei de mâine (joi - n.r.), videoconferinţe cu directorii de şcoli din judeţ”, transmite Ministerul Educaţiei.

Cu privire la circuitul fondurilor necesare burselor, Ministerul Educaţiei aminteşte că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţie sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unităţile administrativ-teritoriale retrag sumele necesare şi le direcţionează către şcoli.

„Ne dorim ca toţi elevii să primească bursele cuvenite şi să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor şi de dificultăţile semnalate de fiecare şcoală, Ministerul Educaţiei va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, potrivit Ministerul Educaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursă,
convocare,
elev

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.