Inocenţii care plătesc primii preţul încălzirii globale

Postat la 28 noiembrie 2019 41 afişări

Inocenţii care plătesc primii preţul încălzirii globale

O comunitate care creşte reni în munţii Mongoliei plăteşte prima „preţul” pentru schimbările climatice din cauza topirii gheţii, au spus oamenii de ştiinţă, citaţi de irishnews.com. Cercetătorii consideră că peticele de gheaţă, care în mod normal ar rămâne intacte chiar şi vara, au început să se dezgheţe în provincia Khovsgol din nord-vestul Mongoliei şi reprezintă o ameninţare pentru traiul localnicilor. Ei spun că aşa-numita „gheaţă eternă” este esenţială pentru viaţa oamenilor din Tsaatan, în special pentru tradiţionalii păstori de reni din regiune, care depind de zonele înzăpezite pentru a avea apă potabilă curată şi pentru a se răcori în lunile de vară.

William Taylor, profesor asistent la departamentul de antropologie de la Universitatea din Colorado Boulder din SUA şi liderul studiului, a declarat: „Tsaatanul este literalmente în primele linii ale schimbărilor climatice. Sunt oameni care nu au contribuit la problemele climatice cu care ne confruntăm la nivel global, dar cu toate acestea ei sunt cei care plătesc primii preţul”. Cercetătorii spun că Mongolia asistă la o încălzire climatică la valori mai mari decât media globală, cu temperaturi de vară deja cu 1,5 grade Celsius mari decât la începutul secolului 21.

În 2018, o echipă internaţională de cercetători a efectuat o serie de sondaje arheologice în regiunea Ulaan Taiga din provincia Khovsgol şi a vorbit cu opt dintre cele 30 de familii locale. În interviurile lor, păstorii au descris câte petece de gheaţă s-au topit pentru prima dată între 2016 şi 2018, mulţi plângându-se că scăderile recente ale calităţii păşunii au dus la îmbolnăvirea şi moartea renilor, au spus cercetătorii. Jocelyn Whitworth,coautor al studiului, care este totodată cercetător în domeniul veterinar şi proprietar al Spitalului de animale Clearview din Colorado Springs, SUA, a declarat: „Accesul la peticele de gheaţă a fost esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea acestor animale în multe moduri.”

„Topirea gheţii compromite sănătatea şi igiena renilor şi îi expune la boli, afectându-i şi pe crescători.” În plus, cercetătorii sunt de asemenea îngrijoraţi că topirea gheţii ar putea afecta registrul arheologic al regiunii. Aceste înregistrări sunt obţinute de obicei din materiale organice care s-au păstrat în gheaţă şi zăpadă de zeci de ani, dacă nu chiar secole, permiţând arheologilor o privire asupra trecutului. Echipa a raportat recent că a găsit o serie de artefacte din lemn, inclusiv un obiect identificat de localnici dret o undiţă de pescuit.

Dar datorită topirii gheţii aceste obiecte riscă să se degradeze rapid. Dr. Julia Clark, arheolog la Universitatea Flinders din Australia şi co-director al proiectului, a declarat: „Arheologia nu este regenerabilă. Odată ce gheaţa s-a topit şi aceste artefacte au dispărut, nu le putem recupera niciodată.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gheata,
topire,
localnici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.