Începutul sfârşitului e departe: cu 20.000 de persoane vaccinate pe zi, populaţia României s-ar imuniza în circa 2-3 ani

Autor: Miruna Diaconu Postat la 05 ianuarie 2021 35 afişări

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării COVID-19 în România, a spus recent că începând de ieri, 4 ianuarie, ar trebui să existe circa 20.000 de persoane vaccinate pe zi.

Începutul sfârşitului e departe: cu 20.000 de persoane vaccinate pe zi, populaţia României s-ar imuniza în circa 2-3 ani

Valeriu Gheorghiţă a anunţat recent faptul că din data de 4 ianuarie ar trebui să existe cam 20.000 de persoane vaccinate pe zi. Până la data de 3 ianuarie au fost vaccinate circa 13.600 de persoane, campania de vaccinare începând în data de 27 decembrie

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării COVID-19 în România, a spus recent că începând de ieri, 4 ianuarie, ar trebui să existe circa 20.000 de persoane vaccinate pe zi. Creşterea numărului de persoane vaccinate vine pe seama faptului că în peste 90% din cele peste 376 de centre de vaccinare destinate personalului medical va fi începută activitatea. Chiar şi cu o creştere de la 1.600 de persoane vaccinate pe zi în medie, la 20.000 de persoane vaccinate pe zi, România nu are şanse să scape prea curând de pandemie. Începutul sfârşitului pandemiei este mai departe decât s-ar fi aşteptat în contextul acesta. Cu 20.000 de vaccinări pe zi, populaţia României s-ar putea imuniza în circa 2-3 ani.

Campania de vaccinare a început în data de 27 decembrie, fiind o zi istorică, care ar fi trebuit să marcheze începutul sfârşitului, dar la aproape 10 zile de la primele persoane vaccinate, am ajuns la circa 13.600 de persoane vaccinate, conform datelor din 3 ianuarie a Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID. Din cele 13.600 de persoane vaccinate, au fost semnalate doar 37 de reacţii comune şi minore.

Totodată, din data de 4 ianuarie a început activitatea de vaccinare pentru Etapa I la nivelul întregii ţări.

​România a primit 150.150 de doze de vaccin, din care au fost folosit aproape 13.600 de doze, deşi autorităţile se aşteptau la rezultate mai bune în ceea ce priveşte vaccinarea românilor, rezultatele după aproape 10 zile nu sunt pe măsura aşteptărilor.

Totuşi, Valeriu Gheorghiţă a spus că următoarea tranşă a vaccinului va veni săptămâna aceasta, astfel că cea de-a doua etapă a vaccinării, adică a persoanelor vulnerabile, cu risc să dezvolte infecţii severe, ar putea începe la jumătatea lunii ianuarie. Totodată, în cea de-a doua etapă a vaccinării vor fi incluşi şi persoanele din categorii esenţiale precum profesorii şi reprezentanţii structurilor de ordine.

Numărul de mic de persoane care au ales să se vaccineze se poate datora şi neîncrederii pe care oamenii o au faţă de noul vaccin, care a stârnit multe controverse atât în rândul populaţiei României, cât şi a altor ţări.

​Totuşi, România nu ar putea scăpa prea curând de virusul care a marcat anul 2020, dacă nu va exista o accelerare a numărului de persoane vaccinate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus recent că a avut loc o consultare cu specialiştii din Israel pe campania de vaccinare, acolo unde s-au vaccinat circa 1 milion de persoane într-o săptămână.

Autorităţile din România ar trebui să ia exemplul Israelului, unde se vaccinează circa 150.000 de persoane pe zi, adică circa 2% din populaţie. În doar o săptămâna de la începutul campaniei de vaccinare, Israel are circa o zecime din populaţie vaccinată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinuri,
vaccinare,
populatie,
vaccinari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.