Început de an cu stângul pentru bugetul de stat: veniturile au crescut cu 20% în ianuarie, dar cheltuielile cu 27%. Deficitul bugetar, dublu

Autor: Răzvan Botea Postat la 27 februarie 2024 14 afişări

Început de an cu stângul pentru bugetul de stat: veniturile au crescut cu 20% în ianuarie, dar cheltuielile cu 27%. Deficitul bugetar, dublu

Veniturile bugetului de stat au fost de 47 mld. lei în prima lună din 2024, o creştere cu 20% faţă de ianuarie 2023. Cheltuielile, însă, au crescut cu 27% şi au ajuns la 55 mld. lei. Astfel, deficitul bugetar a fost de 8 mld. de lei, dublu faţă de ianuarie 2023.

„Dinamica veniturilor a fost susţinută în principal de evoluţia încasărilor din contribuţii de asigurări, TVA, accize şi fonduri europene”, scriu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Impozitul pe profit colectat la buget a fost de 400 mil. lei, plus 54%, iar colectările de TVA au fost în valoare de 12 mld. lei, adică un plus de 23%. Din accize guvernul a colectat 4,3 mld. lei, un plus de aproape 50%.

Cheltuielile, pe de altă parte, au crescut cu 27%. Cel mai mult au crescut cheltuielile de capital, adică investiţiile de la bugetul de stat, care au fost de 5,3 mld. lei, adică de opt ori mai mari decât în ianuarie 2023. În aceeaşi vreme însă, şi cheltuielile de personal au crescut cu 21%, până la aproape 12 mld. lei, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 20 mld. lei şi au fost de peste 7 mld. lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.