Incep să apară primele date privind impactul pandemiei în economie: consumul privat a căzut cu 20% în aprilie după prăbuşirea vânzărilor de carburanţi cu peste 30% şi a produselor nealimentare cu 20%. Vânzările de alimente s-au diminuat cu 4,7%

Autor: Roxana Rosu Postat la 04 iunie 2020 88 afişări

Afacerile din comerţul cu amănuntul au căzut în aprilie cu 20%, atât faţă de luna martie 2020, cât şi faţă de aprilie 2019, influenţate în special de scăderea drastică a vânzărilor de carburanţi, cu peste 30%, şi a celor de produse nealimentare, cu peste 20%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Incep să apară primele date privind impactul pandemiei în economie: consumul privat a căzut cu 20% în aprilie după prăbuşirea vânzărilor de carburanţi cu peste 30% şi a produselor nealimentare cu 20%. Vânzările de alimente s-au diminuat cu 4,7%

Afacerile din comerţul cu amănuntul au căzut în aprilie cu 20%, atât faţă de luna martie 2020, cât şi faţă de aprilie 2019, influenţate în special de scăderea drastică a vânzărilor de carburanţi, cu peste 30%, şi a celor de produse nealimentare, cu peste 20%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Acest sector a fost puternic impactat de restricţiile introduse odată cu declararea stării de urgenţă în luna martie, pe fondul pandemiei COVID19, măsura care a dus la închiderea majorităţii magazinelor din centre comerciale şi la limitatea circulaţiei. 

Astfel, în aprilie 2020, faţă de martie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a redus cu 19,7%, serie brută, şi cu 22,3%, ajustat la zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cele mai drastice scăderi au fost la carburanţi (-31,4%), produse nealimentare (-20,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,4%).

Faţă de aceeaşi lună din 2019, în aprilie 2020 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cu 19,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 18,5%.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la carburanţi (-38,4%), vânzările de produse nealimentare (-22,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-4,7%).

Per total, în primele patru luni ale anului, comerţul cu amănuntul a crescut faţă de perioada similară din 2019 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,5%, respectiv cu 1%. Creşterea a fost susţinută mai ales de majorarea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 9,4%. În schimb, au fost remarcate scăderi la vânzările de carburanţi în benzinării (-8,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,6%).

”Ne aşteptăm la redinamizarea comerţului cu amănuntul începând cu trimestrul III al anului curent, pe fondul depăşirii punctului culminant al crizei sanitare şi intrării economiei într-un nou ciclu. Pentru perioada 2020-2022 prognozăm o creştere a consumului privat cu un ritm mediu anual de 3.5%, evoluţie susţinută de relansarea fluxurilor investiţionale (cu impact pozitiv pentru piaţa forţei de muncă) şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania. 

Comerţul este cea mai importantă „industrie“ a României din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi este cel de-al doilea angajator după industria prelucrătoare. Una din trei companii din economie şi-a declarat drept CAEN (obiect de activitate) comerţul sub una dintre formele sale, fie el alimentar, cu carburanţi, medicamente sau produse agricole.

La nivelul anului 2018 (ultimul an pentru care există date publice) erau 220.000 de astfel de companii în România, cu afaceri cumulate de 600 de miliarde de lei şi aproape 900.000 de salariaţi. Comerţul este o piaţă puternic concentrată la vârf, primii 20 de jucători având afaceri de 137 de miliarde de lei, adică aproape un sfert din tot businessul industriei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
produse,
vanzari,
comert,
carburanti

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mai aveţi zile de concediu de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Mediafax
VIDEO Mii de oameni au ieşit să-şi manifeste susţinerea faţă de Kim Jong Un, ales secretar general al Partidului Muncitorilor VIDEO Mii de oameni au ieşit să-şi manifeste susţinerea faţă de Kim Jong Un, ales secretar general al Partidului Muncitorilor
CV-urile aleşilor din Camera Deputaţilor, sub lupa experţilor în comunicare. Cu ce abilităţi „deosebite” se laudă parlamentarii
MonitorulApararii
Afacerea SolarWinds, volumul 3: intervenţia informatică imediată Afacerea SolarWinds, volumul 3: intervenţia informatică imediată
Viitorul dronelor. Lecţii pentru România predate în războiul din Nagorno-Karabah
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
Comentariu Valeriu Şuhan: Mă vaccinez, dar când şi unde ?! Comentariu Valeriu Şuhan: Mă vaccinez, dar când şi unde ?!
COMENTARIU Valeriu Şuhan Alertă Europol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.