În toată lumea scad dobânzile, numai în România Robor a crescut şi cresc şi ratele la credite plătite de populaţie şi de companii. Ce face BNR?

Autor: Mircea Nica Postat la 20 martie 2020 6003 afişări

În toată lumea scad dobânzile, numai în România Robor a crescut şi cresc şi ratele la credite plătite de populaţie şi de companii. Ce face BNR?

În România, BNR a menţinut până acum dobânda cheie la un nivel ridicat de 2,5%. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a ajuns vineri la 3,24%, după creşteri în salturi în ultima săptămână, potrivit datelor afişate de BNR. Creşterea ROBOR din ultima săptămână a fost una accelerată, de la valoarea înregistrată de 2,85% pe data de 9 mai.

Băncile centrale din regiune au demarat proceduri excepţionale de politică monetară şi de finanţare în contextul pandemiei de coronavirus. Banca centrală din Ungaria a anunţat măsuri de urgenţă şI a lărgit varietatea pe care le acceptă de la bănci. De asemenea, a cerut băncilor comerciale să amâne rambursările de credite pentru firmele cu probleme până la sfârşitul anului 2020. De asmenea, o altă măsură pe care banca centrală din Ungaria o va lua este injectarea de lichiditate în sistemul bancar prin intermediul operaţiunilor de swap valutar. 

Banca centrală a Poloniei a redus dobânda de politcă monetară pentru prima dată în ultimii cinci ani, de la 1,5% la 1%. De asemenea, banca a introdus un program de ajustare cantitaivă îmrepună cu operaţiuni de refinanţare pe termen lung pentru bănci. De asemenea, banca centrală va cumpăra de la băncile comerciale obligaţiuni de stat, iar băncile locale vor putea refinanţa la rate favorabile noi credite acordate companiilor şI populaţiei.

O altă serie de măsuri luate de banca centrală din Croaţia implică cumpărarea obligaţiunilor guvernamentale de către bancă, dar şi o intervenţie, pentru prima dată în ultimii cinci ani pe piaţa valutară pentru a stabiliza moneda locală faţă de euro.

În Cehia, banca centrală sprijină mediul de business a guvernului printr-o sumă de 36,9 milioane de euro pusă la dispoziţia companiilor afectate de coronavirus, sub forma unor credite fără dobândă şi extinderea eligibilităţii pentru aceşti bani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
credite,
companii,
dobanzi,
romania

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.