In cautarea unui compromis onorabil

Postat la 07 martie 2006 16 afişări

N-au iesit preferatii nostri, inseamna ca alegerile au fost viciate: aceasta e concluzia dupa scrutinul din Irak, castigat de siitii ayatollahului Ali Sistani si de kurzi, pierdut de siitii laici ai premierului Iyad Allaui si de sunitii actualului presedinte Ghazi Al-Yauar.

N-au iesit preferatii nostri, inseamna ca alegerile au fost viciate: aceasta e concluzia dupa scrutinul din Irak, castigat de siitii ayatollahului Ali Sistani si de kurzi, pierdut de siitii laici ai premierului Iyad Allaui si de sunitii actualului presedinte Ghazi Al-Yauar. Rezultatele alegerilor nu convin nici SUA - care acum se tem ca nu cumva in Irak sa ajunga la putere tocmai prin vot democratic un regim islamist siit, la fel ca in Iran - si nici Turciei, nelinistita ca succesul electoral al kurzilor va redestepta vechile lor ambitii separatiste, so-lidare cu ale kurzilor din Turcia. 

Cum insa nimeni nu are interesul sa provoace o repetare a alegerilor, avand in vedere dificultatea cu care a fost mentinuta securitatea scrutinului din ianuarie, viitorul politic al Irakului va depinde de jocul aliantelor electorale, din urmatoarea perioada, cand va trebui ca noul parlament sa pregateasca votarea unei noi Constitutii, proces imposibil fara acordul sunitilor, majoritari in Irak. In ceea ce priveste functia de prim-mi-nistru, pierduta de Allaui, analistii sustin ca Alianta Irakiana Unita, coalitia siita sprijinita de liderul religios Ali Sistani, va prefera totusi un candidat moderat, in persoana medicului Ibrahim Al-Jaafari (foto). Al-Jaafari, emigrat din Irak in anii ‘80 si actualmente vicepremier, s-a pronuntat pentru o Constitutie care, desi sa aiba la baza Islamul ca religie oficiala, sa contina insa si principii laice, ca de pilda dreptul femeilor de a alege si de a fi alese in structurile puterii. 

Daca insa kurzii si sunitii se vor opune numirii lui Al-Jaafari, Alianta are la dispozitie, in chip de solutie de compromis, candidatura lui Ahmad Chalabi, un alt emigrant siit, fost favorit al Washingtonului, insa iesit din gratiile acestuia ca urmare a suspiciunilor ca ar fi furnizat informatii secrete Iranului despre misiunile de spionaj americane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/in-cautarea-unui-compromis-onorabil-2510459
2510459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.