În Antarctica lipseşte o cantitate de gheaţă marină de mărimea Argentinei

Autor: Andreea Tobias Postat la 31 iulie 2023 110 afişări

În Antarctica lipseşte o cantitate de gheaţă marină de mărimea Argentinei

În Antarctica lipseşte o cantitate de gheaţă marină de mărimea Argentinei, iar oamenii de ştiinţă se străduiesc să afle de ce. 

În timp ce emisfera nordică se sufocă sub un val de căldură record în timpul verii, mult mai la sud, în toiul iernii, un alt record climatic este doborât. Gheaţa marină din Antarctica a scăzut la minime fără precedent pentru această perioadă a anului, notează CNN.

În fiecare an, gheaţa marină din Antarctica scade până la cele mai scăzute niveluri spre sfârşitul lunii februarie, în timpul verii de pe continent. Apoi, gheaţa se reface în timpul iernii.

Dar anul acesta oamenii de ştiinţă au observat ceva diferit.

Gheaţa marină nu a revenit nici pe departe la nivelurile aşteptate. De fapt, aceasta se află la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului de când au început monitorizările, în urmă cu 45 de ani. Gheaţa se află la aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătraţi (0,6 milioane de mile pătrate) sub recordul anterior de iarnă, stabilit în 2022, potrivit datelor de la National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

La jumătatea lunii iulie, gheaţa marină din Antarctica era cu 2,6 milioane de kilometri pătraţi (1 milion de mile pătrate) sub media din perioada 1981 - 2010. Aceasta reprezintă o suprafaţă aproape la fel de mare ca Argentina sau ca suprafeţele combinate ale Texasului, Californiei, New Mexico, Arizonei, Nevadei, Utah şi Colorado.

Fenomenul a fost descris de unii oameni de ştiinţă ca fiind excepţional - atât de rar, încât şansele sunt ca acest lucru să se întâmple există doar o dată la milioane de ani.

Oamenii de ştiinţă se străduiesc acum să afle de ce.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antarctica,
gheaţă marină,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.