În 2009, românii au votat la referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului aleşilor. Aceste lucruri nu s-au întâmplat

Postat la 09 septembrie 2018 400 afişări

Mai mulţi parlamentari PMP au depus la Senat un proiect de lege care vizează modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul introducerii obligativităţii aplicării rezultatului referendumului naţional în termen de cel mult 45 de zile.

În 2009, românii au votat la referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului aleşilor. Aceste lucruri nu s-au întâmplat

"«(3) Aplicarea rezultatului referendumului national cu privire la problema de interes national este obligatorie. (4) Dacă referendumul national are ca obiect chestiuni de principiu sau alte propuneri formulate generic, rezultatul acestuia este facultativ. (5) În situaţia în care cetăţenii se pronunţă prin “DA” asupra problemei de interes national, în termen de cel mult 45 de zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului, Parlamentul sau Guvernul, după caz, trebui să pună de acord dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare rezultatului acestuia.»", se arată în propunerea legislativă semnată în numele iniţiatorilor de senatorul PMP, Traian Băsescu.

De asemenea, aceleaşi reglementări prevede proiectul şi cu privire la rezultatul referendumului local.

«(3) Aplicarea rezultatului referendumului local cu privire la problema de interes deosebit este obligatorie. (4) Dacă referendumul local are ca obiect chestiuni de principiu sau alte propuneri formulate generic, rezultatul acestuia este facultativ. (5) În situaţia în care cetăţenii se pronunţă prin “DA” asupra problemei de interes deosebit, în termen de cel mult 45 de zile calendaristice de la data desfăşurării referendumului, consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, trebuie să pună de acord prevederile din hotărârile în vigoare cu rezultatul acestuia.»", potrivit sursei citate.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.