Impactul dispariţiei lui Chavez asupra preţurilor va fi limitat

Postat la 06 martie 2013 30 afişări

Moartea preşedintelui Hugo Chavez a adus în discuţie câteva întrebări legate de impactul asupra pieţei globale, având în vedere rezervele enorme pe care le deţine Venezuela.

La sfârşitul anului 2011, Venezuela deţinea 17,9% din rezervele globale de petrol, faţă de 16,1% Arabia Saudită şi 11% Canada (sursa: BP). Cu toate acestea, producea numai 3,5% din totalul global al producţiei, faţă de 13,2% în Arabia Saudită.

Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile străine din industria petrolului, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank. Unele au fost chiar date afară din ţară, lucru care a costat Venezuela o scădere a producţiei cu aproape un milion de barili pe zi, în tot acest timp.

Compania de stat, PDVSA, a donat în mod constant veniturile guvernului pentru finanţarea unor programe, generând balanţe negative pe ultimii 5 ani, potrivit Reuters.

Rezultatul? Lipsa de investiţii în exploatările ajunse deja la maturitate, ca să nu mai vorbim de cele neexplorate încă, de unde şi scăderea producţiei.

Mai departe, o schimbare apropiată la nivelul întregii scene politice locale este puţin probabilă. Partidul Socialist Unit se pregăteşte de alegeri unde, se pare, va obţine victoria, însă va trebui să facă anumiţi paşi pe drumul reformelor, odată influenţa şi carisma lui Chavez dispărute. însă şi aceste reforme, pe lângă investiţiile străine, nu se pot întâmpla peste noapte, poate nici în câţiva ani.

Dar, odată produse, schimbările vor mai reduce îngrijorarea legată de dezechilibrul dintre cerere şi producţie pe pieţele globale, în special în economiile emergente, apreciază Ole Hansen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hugo chavez,
impact,
limitare,
preturi,
venezuela
/actualitate/impactul-disparitiei-lui-chavez-asupra-preturilor-va-fi-limitat-10645835
10645835
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.