IBM: Peste 5 ani computerele vor percepe lumea la fel ca oamenii

Postat la 18 decembrie 2012 15 afişări

Peste 5 ani computerele vor avea toate cele cinci simţuri şi vor percepe lumea înconjurătoare asemănător cu oamenii, anticipează IBM într-o serie de proiecţii privind viitorul industriei IT, prezentate periodic, transmite CNN Money.

Astfel, în curând un utilizator care doreşte să cumpere îmbrăcăminte de pe internet va putea simţi materialul numai prin atingerea ecranului. Senzorii computerelor se apropie rapid de nivelul de complexitate necesar pentru a interpreta prin atingere caracteristicile unui obiect. Totodată, IBM crede că peste 5 ani un smartphone va putea imita prin vibraţie caracteristicile unei suprafeţe - utilizatorul va atinge ecranul din sticlă, dar va percepe materialul respectiv, spre exemplu o rochie afişată pe display. Cercetătorii IBM lucraeză deja la aplicaţii pentru utilizarea în domeniul retail sau în sectorul sănătăţii a tehnologiilor bazate pe atingere, pe senzori infraroşii sau pe puncte de presiune. IBM anticipează că peste 5 ani computerele vor putea interpreta imaginile mai bine decât oamenii, analizând culorile, texturile şi alte caracteristici pentru a aduna informaţii. În domeniul medical, computerul va "vedea" mai multe detalii şi informaţii decât doctorii în planşele rezultate în urma testelor de rezonanţă, precum radiografiile.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
ibm,
computere,
perceptie,
oameni
/actualitate/ibm-peste-5-ani-computerele-vor-percepe-lumea-la-fel-ca-oamenii-10398746
10398746
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.