Ialomitianu: Desi multe voci spun ca guvernul Boc nu are viziune, avem prognozata in 2011 crestere economica de 1,5%

Postat la 07 decembrie 2010 53 afişări

Guvernul a aprobat, luni seara, proiectul de buget pe 2011, care prevede crestere economica de 1,5%, deficit fiscal de 4,4% din PIB si crearea a 23.000 de locuri de munca.

"In ciuda faptului ca multe voci spun ca guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca fata de anii 2009 si 2010, in 2011 avem prognozata o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale", a declarat la Palatul Victoria ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Bugetul pe 2011 vizeaza reducerea deficitului de la 6,8% la 4,4% din PIB, astfel incat pana in 2012 sa se poata ajunge la un deficit bugetar de 3%.

Reduceri sunt prevazute la capitolele cheltuieli curente, cheltuieli de personal, cheltuieli cu asistenta sociala, cheltuieli cu bunuri si servicii, cheltuieli cu subventiile. In schimb, este prevazuta o crestere a cheltuielilor cu investitiile, la 35,1 miliarde de lei, fata de 33,9 miliarde in 2010. "O sa avem deci, un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii. Mai multi bani pentru investitii, mai multi bani pentru cofinantare", promite Ialomitianu.

"Guvernul Romaniei se bazeaza in anul 2011 pe o crestere a locurilor de munca, desi nu va fi o crestere mare, totusi avem o crestere. Vom avea cu 23 de mii de locuri de munca mai mult", sustine ministrul.

Bugetul prevede o crestere a incasarilor din TVA de la 39 de miliarde la 46 de miliarde de lei, respectiv la accize de la 17,4 miliarde la 18,4 miliarde de lei, prin reducerea evaziunii fiscale si majorarea accizelor la tigarete conform programului de aliniere fiscala cu UE.

In privinta bugetului de asigurari sociale, Ialomitianu spune ca nici in 2011 nu va fi un buget sustenabil, intrucat se vor transfera aici de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei, iar pentru bugetul de somaj "vom avea o subventie de peste 3 miliarde lei" din aceeasi sursa.

Restrictiile la angajarea in institutiile de stat se vor mentine si in 2011, la 7 posturi vacante nefiind permisa decat angajarea unui singur salariat.

Ministrul a explicat si motivele care au determinat cresterea fondului de salarii la Ministerul Administratiei si Internelor si la Ministerul Apararii Nationale: conform legii unitare a pensiilor, militarii sunt obligati sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale, iar ca sa nu le scada veniturile din cauza platii acestor contributii, soldele le-au fost majorate corespunzator cu suma datorata drept contributie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ialomitianu-desi-multe-voci-spun-ca-guvernul-boc-nu-are-viziune-avem-prognozata-in-2011-crestere-economica-de-1-5-7786729
7786729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.