Ia să-i tăiem trompa! Scandalul naţionalizării petroliere din Argentina

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 aprilie 2012 33 afişări

Decizia Argentinei de a expropria 51% din acţiunile companiei de petrol şi gaze YPF, lăsând numai 6,43% în posesia fostului acţionar majoritar, compania spaniolă Repsol, a stârnit nu numai un scandal între Buenos Aires şi Madrid, ci şi iritare la Bruxelles sau în Mexic, unde firma Petroleos Mexicanos (de stat) deţine 10% din Repsol.

La Strasbourg, o rezoluţie a Parlamentului European cere Comisiei Europene să folosească toate instrumentele de rezolvare a disputelor pe care le oferă OMC şi G20 pentru a răspunde deciziei "unilaterale şi arbitrare" a Argentinei de a expropria compania energetica YPF. Deputaţii europeni cer Comisiei şi Consiliului să exploreze "inclusiv măsuri de suspendare parţială a preferinţelor tarifare" şi adaugă această decizie afectează doar o singură companie din sectorul respectiv (compania spaniolă de energie Repsol) şi numai o parte din acţiunile sale, "aspecte care ar putea fi considerate discriminatorii". Parlamentul European reia discursul oficialilor de la Bruxelles, pomenind în rezoluţia adoptată de "efectele negative pe care le-ar putea avea astfel de măsuri, cum ar fi retragerea investiţiilor internaţionale şi consecinţe adverse pentru Argentina în comunitatea internaţională".

Cristina Fernandez de Kirchner, preşedinta Argentinei, şi-a explicat însă decizia prin faptul că "la 17 ani de la privatizarea YPF în 1992, Argentina a devenit pentru prima oară un importator net de petrol şi gaze, cu un deficit de peste 3 mld. dolari". Anul trecut, importurile de profil au crescut cu 150%, la peste 9 mld. dolari, în condiţiile în care investiţiile Repsol pentru creşterea producţiei YPF s-au lăsat aşteptate, profiturile fiind repatriate rapid, iar singura preocupare a spaniolilor pare să se fi redus la negocierile cu firma chinezească Sinopec, care ar fi urmat să preia participaţia Repsol la YPF.

Potrivit Cristinei de Kirchner, investiţiile Repsol în Argentina "au ajuns să semene cu o trompă de elefant" - aluzie la recenta şi scandaloasa vânătoare de elefanţi în Botswana a regelui spaniol Juan Carlos.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ia-sa-i-taiem-trompa-scandalul-nationalizarii-petroliere-din-argentina-9559396
9559396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.