Ce i-a scos pe profesori în stradă: Dascălii vor salarizare progresivă, care să plece de la salariul mediu brut pe economie. Creşterea salariilor profesorilor a fost inclusă în proiectul Legii educaţiei, dar a fost eliminată

Autor: Ramona Cornea Postat la 11 mai 2023 109 afişări

Mai mult de 10.000 de profesori au ieşit în stradă, miercuri, pentru a cere salarii mai mari, o creştere progresivă a salariilor în funcţie de experienţă şi studii, precum şi schimbări în infrastructura sistemului de învăţământ.

Ce i-a scos pe profesori în stradă: Dascălii vor salarizare progresivă, care să plece de la salariul mediu brut pe economie. Creşterea salariilor profesorilor a fost inclusă în proiectul Legii educaţiei, dar a fost eliminată

În prezent, salariile medii din învăţământ sunt de puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deşi au înregistrat o creştere de peste 178% în ultimul deceniu ♦ Un profesor din învăţământul gimnazial din România, cu vârsta de 25-35 de ani, are un salariu net lunar de mai puţin de 2.300 de lei pe lună ♦ „Tăcerea nu lucrează în favoarea noastră, tăcerea nu face altceva să-i întărească pe guvernanţi în credinţa că politicile lor sunt unele corecte.”

Mai mult de 10.000 de profesori au ieşit în stradă, miercuri, pentru a cere salarii mai mari, o creştere progresivă a salariilor în funcţie de experienţă şi studii, precum şi schimbări în infrastructura sistemului de învăţământ.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au transmis că acţiunea dascălilor urmăreşte să atragă atenţia asupra proble­melor cu care se confruntă sistemul de în­văţământ româ­nesc, în mod special angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Astfel, profesorii cer ma­jorarea salariilor plecând de la prin­cipiul ca salariul profesorului debu­tant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, sala­rizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. În plus, ei vor o regulă ce presupune indexarea anuală a sala­riilor cu rata inflaţiei, plata orelor supli­mentare muncite de perso­nalul didactic auxiliar şi nedidac­tic, precum şi acordarea sporu­rilor pentru condiţii de muncă personalului din învă­ţământ.


Un profesor de limba engleză câştigă între 2.950 de lei şi circa 4.900 de lei net (600 – 1.000 euro)

Un profesor de educaţie fizică poate câştiga între 2.215 lei şi 4.180 de lei net pe lună (450 – 850 euro)

Un profesor de istorie poate câştiga între 2.400 de lei şi aproape 4.300 de lei net (290 – 860 euro)

Un profesor de limba franceză are un salariu ce poate fi cuprins între 3.800 de lei şi 4.260 de lei (785 - 865 euro)

Un profesor de chimie câştigă între 4.360 de lei şi 4.824 de lei net pe lună (885 – 980 de euro)


Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, spune că protestele profesorilor vin să arate că politicile guvernanţilor cu privire la sistemul de educaţie nu sunt unele corecte.

„Tăcerea nu lucrează în favoarea noastră, tăcerea nu face altceva să-i întărească pe guvernanţi în credinţa că politicile lor sunt unele corecte”, a spus Marius Nistor într-o filmare publicată de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

De altfel, proiectul iniţial al noilor Legi ale educaţiei spunea că salarizarea cadrelor didactice va fi una progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Un articol din proiectul Legii învăţământului preuniversitar prezentat de ministrul Ligia Deca pe 9 martie spunea că profesorii debutanţi vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Documentul spunea că salarizarea întregului personal didactic se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Cu toate acestea, pe 29 martie, după aprobarea în guvern a proiectelor noilor Legi ale Educaţiei, ministrul Ligia Deca a spus că salarizarea profesorilor nu mai este în lege, ci a fost eliminată. Deca a spus atunci că s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor ca această garanţie să fie introdusă în Legea salarizării, care este în elaborare la Ministerul Muncii.

„Este frustrant să înveţi atâţia ani, să dai atâtea examene, să ai pe mână atâtea generaţii de copii şi la finalul lunii să câştigi la fel sau mai puţin decât un muncitor în construcţii, de exemplu. Avem o responsabilitate, avem multe îndatoriri, dăm periodic examene care să arate cât de bine pregătiţi suntem, dar la final de lună nu ştim dacă avem cu ce ne plăti ratele şi facturile. Trebuie să fim trataţi cu respect, iar salariile noastre trebuie să arate să arate asta”, spune Roxana G., profesoară de limba engleză cu mai bine de 20 de ani experienţă de predare.

Senatorul Ştefan Pălărie explica pentru ZF că din textul de lege care a intrat în Parlament a dispărut total acea prevedere salarială care indica că salariul profesorului debutant este la nivelul salariului mediu pe economie. Mai mult, el spunea că nu există nicio indicare că vor creşte salariile profesorilor debutanţi.

Salariile profesorilor debutanţi ar fi crescut cu circa 62% pe baza prevederilor iniţiale din proiectul legii educaţiei. Aplicarea ar fi avut un impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice, iar impactul bugetar al acestei măsuri a fost estimat la mai mult de 8 miliarde de lei.

În prezent, salariile medii din învăţământ sunt de puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deşi au înregistrat o creştere de peste 178% în ultimul deceniu.

Potrivit unui raport despre salariile cadrelor didactice din ţările din Europa realizat de Comisia Europeană, un cadru didactic din învăţământul gimnazial din România, cu vârsta de 25-35 de ani, are un salariu anual brut de 46.140 de lei, adică 3.845 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă un venit lunar net de mai puţin de 2.300 de lei pe lună.

De altfel, un profesor debutant în învăţământul gimnazial din România câştigă, în medie, 8.027 de euro brut pe an, adică 670 de euro brut pe lună, respectiv 370 de euro net pe lună, arată un raport al Agenţiei Executive Europene pentru Educaţie şi Cultură (EACEA), organism care aparţine de Comisia Europeană.

În ţări din estul Europei, precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, salariul anual mediu brut al unui profesor debutant din învăţământul gimnazial variază de la 7.731 de euro în Bulgaria la 13.800 de euro în Cehia (aproape 900 de euro pe lună). Salariile brute de pornire variază între aproximativ 4.000 euro şi 92.000 de euro pe an, în funcţie de ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cadre didactice,
salarii,
salariu,
educatie,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.