HORA protestează împotriva eliminării impozitului specific din acest sector: Înţelegem intenţia Guvernului de a creşte încasările la buget, dar industria noastră nu este suficientă de capitalizată şi nici nu şi-a revenit după cei doi ani de pandemie. Aşa că orice eliminare a impozitului specific va însemna că cel puţin 50% din aceste afaceri vor intra in faliment

Autor: Robert Manea Postat la 09 iunie 2022 153 afişări

HORA protestează împotriva eliminării impozitului specific din acest sector: Înţelegem intenţia Guvernului de a creşte încasările la buget, dar industria noastră nu este suficientă de capitalizată şi nici nu şi-a revenit după cei doi ani de pandemie. Aşa că orice eliminare a impozitului specific va însemna că cel puţin 50% din aceste afaceri vor intra in faliment

HORA - Organizaţia Patronală a Hotelurlior şi Restaurantelor din România susţine că eliminarea impozitului specific din acest sector va agrava şi mai mult situaţia industriei ospitalităţii care nu şi-a revenit după doi ani de pandemie, care se confruntă cu creşterile de preţuri al materiei prime şi cu lipsa de personal.

„Eliminarea acestui impozit pe nepusă masă, va însemna pentru cel puţin 50% din afacerile din domeniu falimentul.” menţionează HORA într-un comunicat trimis joi seară.

În ultima lună, pe piaţă au apărut mai multe informaţii legate de anumite schimbări fiscale care se discută la nivelul Guvernului pentru a se strânge mai mulţi bani la buget, în contextul în care situaţia Finanţelor Publice din România este extrem de complicată.

Aceste schimbări fiscale ar însemna creşterea anumitor taxe şi impozite şi eliminarea unor facilităţi fiscale din anumite industrii cum ar fi impozitul specific din industria ospitalităţii.

„Organizaţia HORA îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunţate în spaţiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminara impozitului specific, şi solicită o consultare în prealabil cu organizaţiile reprezentante ale mediului privat.

Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la următoarele premise:

  1. Industria ospitalităţii este încă în reconstrucţie după doi ani de pandemie şi creşterile de preţuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, ca majoritatea industriilor de altfel;
  2. Ne luptăm cu un deficit de personal fără precedent, care ameninţă dezvoltarea afacerilor cel puţin la fel de mult precum recesiunea economică. Oamenii nu mai au încredere în această industrie, iar companiile fac eforturi şi alocă resurse peste estimări şi bugete, pentru a putea combate lipsa personalului;
  3. Înţelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea şi ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent şi de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil;
  4. Fundamentul porneşte de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ şi de o birocraţie înlesnită pentru a încuraja mediul economic şi pentru a creşte randamentul bugetelui de stat. ” menţionează HORA.

În perioada COVID, industria ospitalităţii a fost închisă sau semi-închisă, ceea ce a afectat foarte mult companiile din acest sector.

După ridicarea restricţiilor COVID din primăvara acestui an, restaurantele, cafenelele, hotelurile au început să-şi mai revină odată ce consumatorii au reînceput să iasă în oraş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eliminare,
impozit,
refuz,
industrie,
afaceri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.