Hassan Rohani critică cenzurarea Internetului, militând pentru persuasiune în defavoarea forţei

Autor: Iuliana Enache Postat la 07 septembrie 2014 32 afişări

Preşedintele iranian Hassan Rohani a criticat din nou, duminică, cenzurarea Internetului, afirmând că metodele represive sunt contraproductive.

Rohani, un cleric moderat, promovează o libertate politică şi cultarală mai mare şi respectarea valorilor Republicii Islamice.

Autorităţile iraniene aplică o politică de filtrare a informaţiilor de pe Internet, care împiedică iranienii să aibă acces la milioane de site-uri politice, de ştiri sau cu caracter sexual, precum şi la reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

"Unii se gândesc că se pot rezolva problemele prin construirea de ziduri. Voi creaţi filtre, ei creează servere proxy (pentru evitarea cenzurii). Nu merge", a declarat preşedintele într-un discurs transmis în direct de televiziunea publică.

"Nu este altă metodă decât persuasiunea, forţa nu dă niciun rezultat", a afirmat el, apreciind că "tinerii trebuie convinşi".

O decizie recentă a Guvernului de a extinde licenţa 3G pentru doi operatori telefonici iranieni a provocat o polemică, unii conservatori arătându-se îngrijoraţi de posibilitatea ca utilizatorii să folosească viziofonia.

Ministerul Telecomunicaţiilor a confirmat că serviciile de viziofonie nu vor fi deschise pe teritoriul iranian.

Preşedintele Rohani i-a criticat, de asemenea, "pe cei care declară în permanenţă că trebuie să se separe fetele de băieţi", făcând o aluzie recentă la decizia primăriei din Teheran, condusă de conservatori, de a instaura separarea pe sexe în cadrul serviciilor municipale.

El a amintit că fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Rouhollah Khomeiny, s-a opus separării pe sexe în universităţi la începutul Revoluţiei din 1979.

El a apărat "vălul care protejează femeile", adăugând că trebuie folosit "dialogul şi persuasiunea pentru întărirea moralei sociale".

Legea islamică, în vigoare în ţară de la Revoluţie, obligă femeile să poarte haine largi şi hijab, un văl care le acoperă capul şi gâtul, în spaţiul public.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAN,
PREŞEDINTE,
INTERNET
/actualitate/hassan-rohani-critica-cenzurarea-internetului-militand-pentru-persuasiune-in-defavoarea-fortei-13221726
13221726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.