Guvernul sparge puşculiţele: Companiile de stat, solicitate la dividende în plus. Premierul Orban pentru ZF: Analizăm planurile de investiţii ale companiilor şi ulterior vom vedea unde trimitem solicitări

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu Postat la 08 mai 2020 55 afişări

Premierul Ludovic Orban spune pentru ZF că Gu­ver­nul României anali­zează în prezent planurile de investiţii ale compa­ni­ilor de stat, printre care şi cele listate la Bursa de la Bucureşti, pentru a putea decide cui va solicita dividende supli­mentare în funcţie de resursele dispo­nibile ale fiecărei companii.

Guvernul sparge puşculiţele: Companiile de stat, solicitate la dividende în plus. Premierul Orban pentru ZF: Analizăm planurile de investiţii ale companiilor şi ulterior vom vedea unde trimitem solicitări

Premierul Ludovic Orban spune pentru ZF că Gu­ver­nul României anali­zează în prezent planurile de investiţii ale compa­ni­ilor de stat, printre care şi cele listate la Bursa de la Bucureşti, pentru a putea decide cui va solicita dividende supli­mentare în funcţie de resursele dispo­nibile ale fiecărei companii.

„O să mergem înainte cu solicitările de dividende suplimentare. Deocam­dată realizăm un pachet de măsuri de susţinere a economiei. Suntem într-o fa­ză de evaluare a resurselor pe care le avem dintre veniturile posibile, fie că vor­bim de finanţarea de pe piaţa inter­na­ţională, fie de finanţarea de pe piaţa in­ternă, respectiv creditarea bancară, obligaţiuni către populaţie, finan­ţări in­stitu­ţionale, fonduri europene“, spune Ludovic Orban într-o discuţie telefonică cu ZF.

Astfel pentru anul 2020 companiile din subordinea statului ro­mân ar putea re­par­tiza din nou divi­dende suplimen­tare întrucât deficitul bu­ge­tar în creş­tere şi blo­cajul din economie pe fon­dul mă­surilor extraor­di­nare de carantină au pus o presiune imensă pe finanţele publice. De altfel Co­misia Europeană antici­pea­ză un deficit bugetar de 9,2% în 2020 şi 11,4% în 2020, cel mai ridicat din Europa. Prin urmare, Guvernul este nevoit să găsească surse de finanţare.

„Momentan Ministerul Economiei, Ener­giei şi Mediului de Afaceri este într-o analiză a planurilor de investiţii ale companiilor din portofoliu. Ulterior vom vedea la care dintre acestea putem decide solicitări de dividende suplimen­tare în funcţie de resursele pe care le au. Va fi o mediană între ceea ce au ele nevoie şi ceea ce avem şi noi nevoie“, spune Ludovic Orban, care a menţionat că deocamdată nu poate oferi date mai exacte precum valoarea dividen­delor suplimentare.

ZF a scris în a doua jumătate a lunii aprilie că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a trimis compa­ni­ilor din energie din sub­ordine un ordin prin care le-a somat să realize­ze un plan de investiţii pe următorii cinci ani pentru a echilibra economia post-coronacriză.

Până la 15 iunie 2020, companiile din sectorul energetic care au ca acţio­nar unic sau majoritar statul român va tre­bui să convoace acţionarii pentru a dis­cuta şi ulterior aproba un plan de in­vestiţii din fonduri proprii, fonduri ne­ram­bursabile sau împrumuturi bancare pentru mo­dernizarea sistemului ener­getic naţional. Prin urmare aceste solicitări de AGA ar trebui să fie publicate dat fiind termenul limită de 30 zile, iar la aceste AGA ar putea fi dis­cu­tată şi situaţia dividendelor suplimentare.

Companiile listate la bursă şi la care statul român este acţionar vor repartiza dividende de 1,5 mld. lei lei către statul român, acestea reprezentând dividende ordinare, adică din profiturile înre­gistrate în anul 2019.

La finele lunii mai 2020, Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat din România, va avea AGA în care căreia se va decide repartizarea a 1 mld. lei ca dividened către statul român.

În decembrie 2019, ZF scria că Guvernul PNL intenţionează să solicite dividende suplimentare de 1,5 mld. lei de la companiile din subordinea, dar ulterior premierul Orban a fost demis de Parlament. Mai apoi Orban a revenit în funcţia de premier.  

Urmărește Business Magazin

Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat

Wargha Enayati a câştigat suficient de mulţi bani din imobiliare încât în 1995 să poată intra în domeniul său de expertiză, cel medical. A fondat astfel prima clinică privată din România, iar de atunci premierele s-au ţinut lanţ: primele abonamente medicale de pe piaţa locală, prima reţea de sănătate privată, prima clinică dedicată exclusiv femeilor, primele policlinici sociale şi multe altele.

vezi continuarea
ZF.ro
Un scandal imens: Un programator din Reşiţa a furat 722 mil dolari Un scandal imens: Un programator din Reşiţa a furat 722 mil dolari
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Mediafax
Bătăi ca în filme împotriva restricţiilor.  A cincea zi de proteste la Belgrad, sârbii vor să trăiască într-o ţară liberă Bătăi ca în filme împotriva restricţiilor. A cincea zi de proteste la Belgrad, sârbii vor să trăiască într-o ţară liberă
Medicament pe bază de proteine, care INHIBĂ capacitatea de infectare a COVID-19, dezvoltat în Ungaria
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
PSD, reacţie la apelul lui Iohannis PSD, reacţie la apelul lui Iohannis
Apelul lui Iohannis către Parlament
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan E hotarata treaba  Fotbalul se joaca in zece... COMENTARIU Valeriu Suhan E hotarata treaba Fotbalul se joaca in zece...
Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.