Guvernul grec a fost remaniat. Noul ministru de finante este Evangelos Venizelos

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iunie 2011 65 afişări

Premierul grec Giorgios Papandreou a anuntat, vineri dimineata, componenta guvernului remaniat, cea mai importanta figura promovata fiind cea a noului ministru de finante, Evangelos Venizelos, care il inlocuieste pe Giorgios Papaconstantinou, devenit extrem de nepopular din cauza masurilor de austeritate luate din 2010 pana acum.

Venizelos, 54 de ani, membru al partidului socialist de guvernamant PASOK si fost contracandidat al lui Giorgios Papandreou pentru sefia partidului, in 2007, a fost incepand din 2009 ministru al apararii in guvernul Papandreou, relateaza agentiile de presa. Este profesor de drept constitutional la Unversitatea Aristotel din Salonic. Venizelos a fost promovat totodata si ca vicepremier, alaturi de Theodoros Pangalos, care isi pastreaza aceasta pozitie si in noua componenta a guvernului.

Pentru postul de ministru de finante, Papandreou a apelat initial la Loukas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, insa acesta a declinat oferta.

Ex-ministrul de Giorgios Papaconstantinou, cel care a negociat cu UE si FMI in 2010 actualul acord de finantare de 110 miliarde de euro, va deveni ministru al mediului.

In locul lui Venizelos, titular la Ministerul Apararii devine Panos Beglitis, fostul adjunct al lui Venizelos.

O alta numire importanta este la Externe, portofoliu preluat de Stavros Lambrinidis, 49 de ani, fostul lider al grupului parlamentar al PASOK in Parlamentul European si un apropiat al lui Papandreou, ca si Venizelos si Beglitis.

Ministrii noului guvern vor depune juramantul la ora 13.00.

Remanierea are ca scop revitalizarea Ministerului de Finante, devenit tinta principala a furiei populare contra taierilor de cheltuieli care au urmat acordului cu UE si FMI din 2010, ca si consolidarea echipei lui Papandreou in fata rezistentei opozitiei si a unora dintre membrii PASOK fata de noul plan de austeritate care reprezinta conditia continuarii finantarii de catre UE si FMI.

Joi, premierul Papandreou a afirmat in parlament ca si Grecia, si Europa sunt in fata unui moment istoric crucial, spunand ca "fie Europa va face istorie, fie istoria va matura Uniunea Europeana" - o aluzie clara la reticentele oficialilor europeni de a sustine Grecia in continuare, reticente manifestate in ciuda faptului ca stirile negative pe acest subiect au subminat increderea in moneda europeana.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-grec-a-fost-remaniat-noul-ministru-de-finante-este-evangelos-venizelos-8352376
8352376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.