Guvernul grec a castigat votul de incredere al parlamentului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2011 12 afişări

Guvernul premierului elen Giorgios Papandreou a trecut cu bine de votul de incredere al parlamentului, castigand cu 155 de voturi pentru, 143 de voturi contra si 2 abtineri dupa dezbateri care s-au prelungit dupa miezul noptii de marti spre miercuri.

Toti cei 155 de parlamentari socialisti (PASOK) au votat in favoarea guvernului. Majoritatea ceruta pentru ca guvernul sa nu cada era de 151 de voturi.

Dezbaterile de marti au fost deosebit de tensionate, soldate inclusiv cu parasirea de cateva ori a salii parlamentului de catre unii parlamentari ai opozitiei de dreapta, scriu agentiile de presa. Antonis Samaras, seful Noii Democratii, principalul partid de opozitie, a cerut din nou renegocierea acordului cu UE si FMI.

In cursul serii de marti, manifestantii anti-FMI si antiguvernamentali care se aduna de cateva saptamani in Piata Syntagma din Atena au continuat sa protesteze contra planurilor de austeritate.

Papandreou a cerut votul de incredere al parlamentului dupa remanierea de vineri in cursul careia a fost schimbat din functie fostul ministru de finante, Giorgios Papaconstantinou, considerat responsabil pentru nereusitele din acordul cu FMI. Daca parlamentul ar fi votat contra guvernului, ar fi urmat alegeri anticipate, deznodamant dezastruos atata vreme cat liderii UE au dat termen Greciei ca pana la 3 iulie sa aprobe noul plan de austeritate care conditioneaza viitorul finantarii tarii.

Noul ministru de finante, Evangelos Venizelos, le-a promis liderilor UE ca parlamentul elen va vota pana la finele lunii iunie noul program pe cinci ani de cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli, in valoare de 28 de miliarde de euro.

Imediat dupa anuntarea votului, Reuters a transmis ca moneda europeana a urcat la 1,4435 dolari/euro in primele tranzactii din Asia, dupa ce a crescut si spre inchiderea tranzactiilor de la New York, intrucat investitorii se asteptau la o veste buna de la Atena.

Greul abia acum urmeaza, odata cu dezbaterea de saptamana viitoare din parlament a planului de restrictii bugetare menit sa castige urmatoarea transa din acordul cu UE si FMI, de 12 miliarde de euro, precum si inceperea discutiilor privind un nou acord, estimat sa depaseasca 100 de miliarde de euro. Un fruntas al PASOK a declarat pentru Dow Jones ca guvernul are insa suficienta sustinere "pentru salvarea tarii de la incapacitate de plata" si ca partidul estimeaza acelasi rezultat pozitiv si la votul pentru noul program de austeritate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-grec-a-castigat-votul-de-incredere-al-parlamentului-8369784
8369784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.