Guvernul adoptă OUG pentru accesul spitalelor private la programele publice de sănătate

Autor: Teodor Bobei Postat la 04 februarie 2020 144 afişări

Guvernul adoptă OUG pentru accesul spitalelor private la programele publice de sănătate

Guvernul adoptă, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care sunt suportate din Fondul unic de Asigurări Sociale, se pot derula atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi.

"Vă rugăm să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modficarea şi completarea legii 95/2006, precum şi reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate", a anunţat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru,marţi, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică o ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sănătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
sănătate,
privată

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.