Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal

Autor: Dorin Oancea Postat la 15 iulie 2022 64 afişări

Guvernul a adoptat modificările la Codul Fiscal

Guvrnul a adoptat în şedinţa de vineri modificările la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu unele excepţii care vor fi valabile de la 1 august, a anunşat ministrul Finanţelor Adrian Cîciu.

Termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit în sectorul HORECA va fi aplicat de la 1 ianuarie 2023.

MInistrul a spus că modificările au fost discutate cu reprezentaţii mediului de afaceri şi că s-au făcut unele ajustări.

Acctul normaativ prevede eliminarea unor excepţii, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA, precum şi eliminarea TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.

Câciu a anunţat şi ajustare a accizelor la tutun, inclusis tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool.

Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea faclităţile privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi. Impozitul pe dividende creşte de la 5% la 8%.

Cîciu a estimat că în ansamblu măsurile vor avea efecte financiare echivalente cu 1 - 2% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cod fiscal,
modificare,
adoptare,
guvern,
impozit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.