Grupul Erste, proprietarul BCR, vrea sa cumpere o banca in Polonia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 februarie 2011 210 afişări

Grupul financiar austriac Erste, proprietarul BCR, intentioneaza sa-si extinda prezenta in Polonia si Ungaria, a declarat Andreas Treichl, CEO al grupului, strategia pentru Polonia fiind sa se profite de ieftinirea activelor bancare de aici pentru a face o achizitie.

"De obicei, atunci cand suntem prezenti pe o piata, vrem sa avem o cota de 15-20%. In Polonia va fi probabil dificil, astfel incat trebuie sa vedem cum putem fi competitivi aici cu o cota mai mica", a spus Andreas Treichl, referindu-se la dezechilibrul de pe piata poloneza, unde doua banci domina sistemul, restul avand cote de piata de 3-5%.

In ultima vreme au aparut mai multe oportunitati de achizitii - Santander din Spania vrea sa cumpere Bank Zachodni, iar Raiffeisen a cumparat 70% din Polbank. Ca atare, Treichl se bazeaza pe faptul ca intensificarea competitiei pentru cota de piata va diminua profiturile, ieftinind astfel in general activele bancare pe parcursul urmatorilor doi ani. Erste este reprezentat in Polonia doar de o firma de brokeraj.

Pentru Ungaria, Erste nu-si propune nicio achizitie, ci doar cresterea cotei de piata a Erste Bank Hungary, a treia banca din sistem dupa valoarea depozitelor. Referirea la Ungaria este un semn de incredere in aceasta piata, avand in vedere atat problemele cu taxa pe activele bancilor impusa de autoritati, care a insemnat pentru Erste un cost de 40 de milioane de euro anul trecut, cat si volumul inca ridicat al creditelor neperformante.

Grupul austriac a raportat saptamana trecuta un profit net de 279 milioane de euro pentru al patrulea trimestru din 2010, cu 52% peste nivelul din aceeasi perioada a anului 2009. Bernhard Spalt, directorul responsabil de managementul riscurilor, a estimat ca in 2011, cel mai mult vor scadea creditele neperformante la diviziile din Cehia si Slovacia, dar ca nivelul acestora va ramane ridicat in Ungaria si Romania, tari unde grupul a inregistrat pierdere, iar reluarea creditarii nu va avea loc decat in a doua jumatate a anului.

BCR a raportat pentru anul trecut un profit net de 465 milioane de lei, in scadere cu 46,7% fata de 2009, cel mai mic de dupa privatizarea bancii in 2006. In trimestrul al patrulea a avut pierderi de 29,5 milioane de lei. "Creditele neperformante raman la un nivel semnificativ, desi cresterea acestora s-a plafonat in ultimele luni, ca efect al scaderii dobanzilor, al relativei stabilitati a leului si al reducerii provizioanelor", a comunicat Erste.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/grupul-erste-proprietarul-bcr-vrea-sa-cumpere-o-banca-in-polonia-8016561
8016561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.