Greaua moştenire a creditelor în valută apasă Ungaria

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 august 2013 69 afişări

Banca centrală ungară a redus dobânda de politică monetară cu 0,2%, la 3,8%, cu scopul declarat de a oferi economiei un stimulent cât mai consistent posibil înainte de alegerile de anul viitor.

Greaua moştenire a creditelor în valută apasă Ungaria

Guvernatorul Gyorgy Matolcsy declarase la 23 iulie că orizontul de reducere a dobânzii se situează între 3 şi 3,5%. Banca s-a ferit să reducă însă dobânda mai mult, încercând să evite astfel pe cât posibil tendinţa generală de părăsire a activelor din pieţele emergente de către investitori, tendinţă la care Ungaria este foarte vulnerabilă, din cauza ponderii mari a îndatorării în valută. Pe parcursul lunii august, forintul s-a depreciat cu 6,5% faţă de euro.

Deja, pentru a reglementa chestiunea creditelor ipotecare în valută, guvernul studiază în prezent mai multe variante, toate implicând conversia creditelor în forinţi, însoţită fie de o restructurare a termenilor de credit, fie de subvenţii guvernamentale pentru datornici.

Creditele ipotecare în valută echivalează cu 6,5% din PIB, în timp ce datoriile în valută ale guvernului şi ale companiilor nefinanciare ajung la echivalentul a 40% din PIB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/greaua-mostenire-a-creditelor-in-valuta-apasa-ungaria-11284387
11284387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.