GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Cum stăm cu investiţiile străine

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 octombrie 2013 280 afişări

Creditul net primit de către companiile investiţie străină directă de la investitorii străini direcţi, inclusiv din cadrul grupului-mamă, a reprezentat anul trecut 1,34 mld. euro, reprezentând nu mai puţin de 62,8% din fluxul net de investiţii străine directe în România, conform BNR.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Cum stăm cu investiţiile străine

Participaţiile nete ale investitorilor străini direcţi la capitalul companiilor investiţie străină directă din România au fost anul trecut în valoare de 795 mil. euro, reprezentând 37,2% din fluxul net de ISD).

Participaţiile nete la capital rezultă din diminuarea participaţiilor la capital, în valoare de 2,6 mld. euro, cu pierderea netă, în sumă de 1,88 mld. euro. Pierderea netă a rezultat prin scăderea din profitul companiilor respective pe 2012, în sumă de 4,69 mld. euro, a dividendelor repartizate în anul 2012, în valoare de 2,21 mld. euro, după care această valoare a fost diminuată cu pierderile companiilor din 2012, în sumă de 4,36 mld. euro.

Decalajul dintre cele două componente ale ISD se atenuează dacă privim structura acestora din punctul de vedere al soldului total al investiţiilor, graţie faptului că în anii trecuţi participaţiile nete ale investitorilor au fost mai mari în raport cu creditele primite. La finele lui 2012, soldul final al ISD era de 59,12 mld. euro, mai mare cu 7,2% faţă de cel de la sfârşitul lui 2011.

Sursa: BNR

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-cum-stam-cu-investitiile-straine-11543257
11543257
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.