Grădina Zmeilor din România. Uriaşii din piatră care atrag turiştii

Postat la 15 iunie 2017 533 afişări

La 10 kilometri de oraşul Jibou, în judeţul Sălaj, se află o formaţiune geologică neobişnuită. Un grup de stânci neregulate, cu forme ciudate, denumit Grădina Zmeilor, îi atrage pe turişti în zonă.

Grădina Zmeilor din România. Uriaşii din piatră care atrag turiştii

Coloşii de piatră au 10-12 metri înălţime şi-şi schimbă dramatic înfăţişarea, în urma eroziunii. De altfel, stâncile au primit şi denumiri aparte: Fata Cătanii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul, informează observator.tv

Fiecare stâncă are un nume şi o poveste. Cele mai cunoscute sunt Zmeul şi Zmeoaica, doi coloşi de piatră care par să formeze un cuplu.

Ca orice loc spectaculos, Grădina Zmeilor are propria legendă. Se spune că, în trecutul foarte îndepărtat, aici trăiau nişte zmei, care terorizau localităţile oamenilor. Într-o zi, Zmeul cel Mare a a furat Soarele, dar planul i-a fost dejucat de un tânăr. Zmeul cel mare a fost învins, iar ceilalţi zmei, care au vrut să-i vină în ajutor au fost transformaţi în stânci de soarele care, proaspăt eliberat, a vrut să se răzbune.

“Fata Cătănii”, o altă formaţiune din Grădina Zmeilor, are o poveste aparte. Legenda spune că o tânără s-a îndrăgostit de un soldat, dar mama ei a fost împotriva iubirii celor doi. Şi-a blestemat fiica, transformând-o în stâncă.

De altfel, localnicii spun că stânca avea forma unei fete cu părul lung. Dar a suferit modificări dramatice, acum mai bine de 40 de ani, în urma unor alunecări de teren.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.