Glonţul a trecut pe lângă urechea celui mai mare dezvoltator imobiliar din China: City Garden a reuşit să-şi plătească investitorii şi a evitat la limită falimentul şi odată cu el declanşarea unui dezastru imobiliar de proporţii în cea de a doua economie a lumii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 05 septembrie 2023 116 afişări

Glonţul a trecut pe lângă urechea celui mai mare dezvoltator imobiliar din China: City Garden a reuşit să-şi plătească investitorii şi a evitat la limită falimentul şi odată cu el declanşarea unui dezastru imobiliar de proporţii în cea de a doua economie a lumii

Dezvoltatorul imobiliar chinez Country Garden a efectuat marţi plăţile pentru două obligaţiuni în dolari în perioada de graţie, punând astfel capăt unei saga de o lună care a devenit punctul central al preocupărilor investitorilor globali cu privire la sectorul imobiliar chinez măcinat de turbulenţe, scrie Financial Times.

Acţiunile companiei listate la Hong Kong s-au redresat uşor de la o scădere de aproape 5% la 3% în tranzacţiile de la sfârşitul dimineţii, după ce presa locală a relatat că dezvoltator a efectuat plăţile cupoanelor în valoare totală de 22,5 milioane de dolari pentru două obligaţiuni internaţionale de 500 milioane de dolari.

O persoană apropiată companiei şi un deţinător de obligaţiuni a declarat pentru Financial Times că Country Garden a efectuat plăţile, pentru care nu a respectat un termen iniţial la începutul lunii august. Country Garden a refuzat să comenteze.

Plăţile înseamnă că dezvoltatorul imobiliar, care se confruntă cu probleme de lichidităţi, a evitat la limită o incapacitate tehnică de plată, dar comercianţii au declarat că acest lucru nu va schimba povestea unei tensiuni financiare extinse şi înrăutăţite în sectorul imobiliar vast şi important din punct de vedere economic din China.

Plăţile neefectuate luna trecută de către Country Garden au alimentat îngrijorările cu privire la o companie care a fost considerată cândva ca fiind unul dintre cei mai siguri şi mai sănătoşi din punct de vedere financiar dezvoltatori din China. În ciuda unei recentele reveniri, acţiunile sale au scăzut cu peste 60% de la începutul anului până în prezent.

Dezvoltatorul a făcut eforturi în ultimele săptămâni pentru a evita intrarea în incapacitate de plată atât a obligaţiunilor în dolari, cât şi a obligaţiilor faţă de creditorii interni.

Vineri, acesta a obţinut aprobarea creditorilor de a prelungi termenul de plată pentru o obligaţiune de aproape 550 de milioane de dolari care urma să ajungă la scadenţă sâmbătă, permiţând dezvoltatorului să ramburseze datoria într-o serie de rate pe parcursul a trei ani. Acesta ar putea începe negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni tranzacţionate public pentru o prelungire similară, a declarat un deţinător al unei obligaţiuni publice Country Garden.

Această decizie la limită în ceea ce priveşte plata cupoanelor pentru Country Garden vine în contextul în care Beijingul încearcă să gestioneze declinul industriei imobiliare din China, care reprezintă de obicei aproximativ un sfert din activitatea economică anuală.

Ritmul de relaxare a regulilor privind creditele ipotecare de către autorităţile chineze s-a accelerat în această lună, după ani de zile în care au luat măsuri drastice împotriva efectului de levier excesiv din acest sector. Marile oraşe, inclusiv Beijing şi Shanghai, au redus săptămâna trecută ratele minime ale dobânzilor ipotecare pentru cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă.

Cu toate acestea, există puţine semne că criza de lichidităţi din sectorul imobiliar din China se ameliorează semnificativ. Iar până în prezent, factorii de decizie politică de la Beijing au rămas reticenţi în a se angaja într-o relaxare pe scară largă, pe care mulţi analişti o consideră necesară pentru a ajuta sectorul imobiliar.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.