Gfk: Creştere de 2% pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Autor: Anca Barbulescu Postat la 14 februarie 2013 32 afişări

Valoarea înregistrată pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România în cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 a fost cu 10% peste cea din T4 2011, aducând întregul an pe un trend pozitiv marcat de o creştere de 2%, conform raportului Gfk TEMAX România.

Vânzările din ultimul trimestru din 2012 au însumat 503 milioane de euro, aproape o treime din valoarea totală acumulată în 2012 - 1.4 miliarde euro. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluţii pozitive comparativ cu T4 2011. Totuşi, la nivelul întregului an rezultatele au fost mixte printre pieţele monitorizate de TEMAX România. Performanţe pozitive s-au remarcat în cazul sectoarele foto, telecom, IT şi electronice, în timp ce electrocasnicele mici şi cele mari au avut de suferit şi s-au situat sub anul trecut.

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine în anul 2012. Cu o creştere de aproximativ 11% de la an la an, piaţa a atins o valoare de 49 milioane euro în 2012. Piaţa camerelor foto digitale este şi una dintre pieţele cu cea mai mare pondere a campaniilor promoţionale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pieţei, aducând valoare extra pe piaţă în T2 şi T4 2012.

Vânzările din T4 au fost cu 25% mai bune decât cele de anul trecut, însumând 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acestă valoare vine de la segmentul de D-SLR care a înregistrat rate de creştere de două cifre în T4 2012.

Vânzările lunii noiembrie au fost foarte bune pentru piaţa de camere foto digitale. Camerele compacte au avut o performanţă mai bună în noiembrie 2012 decât în decembrie 2012, în timp ce pentru D-SLR-uri vânzările din ambele luni au adus valori similare.

Valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a crescut semnificativ, cu 23.7%, în cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 75 milioane de euro. Chiar dacă telefoanele mobile încă domină piaţa în termeni de volum, acestea pierd teren de la lună la lună. Segmentul aducător de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurând succesul pieţei de telecom cu o prezenţă în toate clasele de preţ importante şi un portofoliu larg de dispozitive cu ecran tactil şi cameră cu > 5MP. Segmentul de smartphone-uri a crescut cel mai mult la sfârşitul anului datorită campaniilor de tipul Black Friday şi a cumpărăturilor de Crăciun. Anul 2012 a înregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.

În cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 piaţa de IT a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro. Rezultatele campaniilor Black Friday le-au depăşit pe cele ale tradiţionalului sezon de Crăciun. Promoţiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mauşi, tastaturi şi camere web) şi computere portabile. Anul 2012 a înregistrat o creştere de aproape 4% comparativ cu 2011.

Marcând un an bun, ultimele evoluţii din cadrul pieţei de electronice au impulsionat şi mai mult imaginea pozitivă a sectorului. În T4 2012, vânzările de electronice au crescut cu aproximativ 10%, ajungând la 116 milioane de euro. Acestă creştere a fost generată de evoluţiile pozitive ale vânzărilor cu televizoare cu ecran plat, în timp ce restul produselor electronice au înregistrat rate de creştere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost în decembrie 2012 similară cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra. în ceea ce priveşte această categorie, vânzările din săptămâna marcată de Black Friday au reprezentat 68% dintr-o lună obişnuită, precum octombrie.

Anul 2012 s-a încheiat într-o notă optimistă, cu 5% creştere faţă de anul trecut pentru piaţa de electronice. Contribuţia totală a acestui sector la piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a fost de 296 milioane de euro în 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/gfk-crestere-de-2-pe-piata-bunurilor-de-folosinta-indelungata-in-2012-10561627
10561627
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.