GALERIE FOTO Cultura de lavandă, o afacere profitabilă pentru 22 de familii din Alba

Autor: Dragos Suciu Postat la 26 martie 2017 817 afişări

Peste 20 de familii din judeţul Alba au renunţat la culturile tradiţionale în favoarea lavandei, plantă cu un spectru larg de utilizare, din care produc uleiuri, ceaiuri, săpunuri sau tincturi, pe care le vând în pieţe şi târguri. Cultivatorii nu au mult de lucru şi investiţia se amortizează repede.

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Asociaţia producătorilor de lavandă din Alba participă cu un stand la evenimentul Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, care se desfăşoară pe latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina în perioada 24-26 martie şi atrage numeroase persoane care vor să-şi redecoreze casa sau grădina.

Mai multe familii care vor să-şi întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociaţie, numărul lor ajungând în prezent la 22 de membri, care au împreună zece hectare de pământ cultivat.

Preşedintele asociaţiei producătorilor de lavandă Alba, Radu Călin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă şi produse hand-made.

”Mă refer la ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în pieţe şi târguri. Uleiul se produce industrial, cu ajutorul unui generator pe care l-a achiziţionat asociaţia producătorilor de lavandă, iar un produs secundar rezultat în urma extracţiei uleiului este apa de lavandă. Este o afacere foarte profitabilă. De anul trecut se caută foarte mult plantele aromatice din care face parte şi lavanda. Este o plăcere să lucrezi în natură să îţi întreţii cultura de lavandă. Uleiul se vinde en-gross firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice. Noi căutăm firme pentru a avea desfacere”, a spus Radu Călin.

Acesta susţine că afacerea cu lavandă este profitabilă, întrucât cultivatorii nu au foarte mult de lucru şi investiţia se amortizează în unu-trei ani, în funcţie de suprafeţe, iar din anul patru se intră pe profit. Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiţie iniţială de circa 25.000 de lei.

O parte dintre membrii asociaţiei au decis fie să renunţe definitiv la culturile tradiţionale, fie să le diversifice, întrucât cererea pe piaţă de pomi fructiferi sau alte produse pe care le cultivau a scăzut mult.

”Până în prezent nu a spus nimeni că vrea să renunţe la cultivarea acestei plante pentru că este nemulţumit. Nu este mult de lucru, asta e clar. Ai plantat o dată, doar o întreţii, o sapi, şi 15 – 18 ani doar tai floarea şi o valorifici. O parte din producători o vând în florării, la nunţi, la botezuri. Nu rămâne nimeni cu ea, ci o valorifică sub diverse forme”, a mai spus Radu Călin.

Unul dintre producători, Adrian Oniga, prezent la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că investiţia iniţială presupune achiziţionarea butaşilor de lavandă, pregătirea terenului, aratul, discuitul şi curăţarea terenului de buruieni în primii patru ani.

”Producţie poţi avea din anul doi, dar nu foarte spectaculoasă. Din anul patru poţi spune că e producţie maximă dacă e întreţinută cultura aşa cum trebuie. Am avut un contract cu cineva din Spania, care cumpăra ulei de lavandă, dar din cauză că n-am avut un distilator performant nu am reuşit să obţinem preţul scontat. Un litru se vinde cu preţuri între 100 şi 150 de euro, în funcţie de puritatea pe care poţi să o realizezi. Acesta poate fi folosit şi pentru uzul intern şi are multiple beneficii. Apa de lavandă se foloseşte ca dezinfectat, inclusiv pentru spălat haine în loc de balsam”, a declarat Adrian Oniga.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei producătorilor de lavandă Alba, această plantă ajută la ameliorarea durerilor de cap, combate depresia, stresul, are efect de relaxare a sistemului nervos datorită efectului sedativ, prelungeşte calitatea şi durata somnului, fiind bună pentru persoanele care adorm greu.

Totodată, masajul cu uleiul de lavandă ameliorează inflamaţiile şi durerile încheieturilor, de spate şi reumatice. Pe lângă proprietăţile ei curative, medicinale şi cosmetice, lavanda este o plantă cu potenţial melifer mare, iar un produs secundar al unei plantaţii ar putea fi mierea de lavandă.

Târgul Grădinarului, ajuns în acest an la ediţia a IX-a, este un eveniment de promovare a producătorilor locali din domeniul cultivării florilor, arbuştilor, pomilor fructiferi şi a plantelor decorative şi este dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesionişti sau amatori.

Unul dintre producători, Florin Mărginean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că oamenii sunt interesaţi în continuare să-şi decoreze casa şi grădina, iar preţurile la târg sunt pentru toate buzunarele. Arbuştii variază între 7 şi 23 de lei, iar cea mai scumpă plantă pe care o are, expusă într-un ghiveci, este un rododendron cu diametru de patru metri pătraţi, preţul ei fiind de 5.900 de lei.

Producătorii expun seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi de trandafiri şi viţă de vie, flori, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali. De asemenea, cei interesaţi vor putea găsi în cadrul târgului noutăţi din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, specialişti în domeniu vor veni în sprijinul celor interesaţi de grădinărit, cu demonstraţii şi sfaturi practice, legate de plantarea şi tăierea pomilor fructiferi şi a trandafirilor, de tunderea arbuştilor ornamentali, de întreţinerea gazonului şi soluţii de amenajare a spaţiilor.

La târg sunt prezenţi peste 40 de producători locali de flori, pomi fructiferi şi ornamentali, trandafiri, viţă de vie, plante decorative, unelte, unelte şi echipamente pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, mobilier şi accesorii pentru grădină precum şi sistem de irigaţii profesionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LAVANDĂ,
AFACERE,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.