Furtuna Duelfer

Postat la 31 martie 2006 9 afişări

Raportul intocmit de seful inspectorilor americani in Irak, Charles Duelfer (foto), pe tema armelor de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein a starnit nu unul, ci mai multe scandaluri.

Raportul intocmit de seful inspectorilor americani in Irak, Charles Duelfer (foto), pe tema armelor de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein a starnit nu unul, ci mai multe scandaluri.

Pe de o parte, raportul afirma ca Irakul a renuntat la armele de distrugere in masa in 1991 si ca nu avea nici un program de inarmare cu arme chimice, biologice sau nucleare in momentul invaziei americane, in 2003. Aceasta clarificare a devenit imediat arma in campania electorala din SUA, unde candidatul democrat la Presedintie, John Kerry, s-a folosit deja de ea in a doua dezbatere televizata cu presedintele Bush, de vinerea trecuta. Pe de alta parte, raportul afirma ca Saddam Hussein a sabotat cu succes regimul sanctiunilor impuse de ONU, mituind politicieni si inalti functionari din ONU, Franta, China, Rusia si din alte tari, reusind sa incheie contracte de export de petrol de peste 11 miliarde de dolari.

In al treilea rand, Saddam Hussein ar fi incalcat embargoul privind comertul cu arme, izbutind sa cumpere armament si echipamente militare dintr-o serie de tari, printre care Rusia, China, cele doua Corei, Iordania, Egipt, Siria, India, dar si Franta, Italia, Romania, Polonia si Bulgaria. 

Cea mai virulenta reactie diplomatica la raportul Duelfer a venit din partea Frantei, care a protestat fata de "metodele utilizate in acuzarea, fara dovezi, a unor companii si cetateni francezi". Este vorba, in principal, despre fostul ministru de interne Charles Pasqua, acuzat ca ar fi primit bonuri pentru 11 milioane de barili de petrol din Irak, precum si de societatile petroliere franceze Total si SOCAP, care ar fi primit 101 milioane de barili de petrol, respectiv 93 de milioane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/furtuna-duelfer-2510833
2510833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.