Frunzăverde, INTERCEPTAT de procurori: Suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 16 mai 2015 23 afişări

Sorin Frunzăverde a fost interceptat de procurori în timp ce le spunea subalternilor să-i convingă pe edilii din judeţ să îl voteze pe Klaus Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, precizându-le că sunt în relaţii bune cu orice Guvern, însă ei decid alocările bugetare în 2015.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Funzăverde, a fost interceptat de anchetatori în timp de îi spunea lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, şi lui Laurenţiu Darian Ciobanu, secretarul judeţulu, că trebuie să-şi "împartă primarii" şi să-i determine pe edilii din judeţ să-l susţină pe Klaus Iohannis, candidatul PNL, în alagerile prezidenţiale.

"Sorin Frunzăverde: Vă împărţiţi primarii care au plecat de la noi. Aici intră şi foştii primari PDL şi PNL, care au candidat sub PSD. Da? Şi mâine şi poimâine nu vă văd la Consiliu Judeţean, mă ocup eu de deşeuri mâine, voi pe teren. Vi-i împărţiţi de comun acord. Da? La Sasca, acolo îl trimit pe Secăşan, da, că acolo are.... (neinteligibil)...Deci ideea este următoarea: ... (neinteligibil)... suntem în relaţii bune cu orice Guvern vine, dar noi dăm banii pe 2015, 2016. Discuţiile au loc între voi între patru ochi. Fiecare cu primaru ... (neinteligibil)...: vin din partea domnului preşedinte cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ţine cont la împărţirea banilor în 2015, ... (neinteligibil)... Da? Între patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de mâine ... tu beleşti pu... prin Consiliu Judeţean...

Interlocutor: ... (neinteligibil)...

Sorin Frunzăverde: Da. Mâine şi poimâine eşti pe teren şi te întâlneşti cu fiecare secretar, afară de cei de la Primăriile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare... Da? Între patru ochi! Pe Dorin (?) să-l scoţi din birou, da? Ce probleme sunt... hai... (neinteligibil)... ce probleme sunt şi atuncia: domnu preşedinte vă roagă să încercaţi să-l ajutaţi, importantă e şi poziţia domniei sale, ca ... (neinteligibil)... al judeţului şi să determinaţi oamenii să voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel naţional. Da? La toţi secretarii, mai puţin la cei care sunt... care sunt...ă...din Primăriile unde există ... (neinteligibil)... Da?

(...)

Sorin Frunzăverde: PSD-ul nu mai are ... (neinteligibil)... în bani, că nu mai are de unde. Au cheltuit tot în anu ăsta. Pe bugetele din... şi 2015 şi 2016. Ponta s-a văzut ă... cu sacii în căruţă, nu mai văd un ban de anu viitor. Să nu creadă că Mocioalcă va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe ăştia, foarte bine! Dar anunţă-i (?) că-i(?) bugetarea noastră 2015, 2016 şi-i rugăm acuma să ne ajute şi ei. Da?", conform interceptărilor procurorilor anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în aceste discuţii Funzăverde face referire la toţi primarii care au fost la un moment în Partidul Naţional Liberal şi care au plecat din formaţiunea politică.

"Sorin Frunzăverde: Da? Deci... Cum o să vorbiţi cu ei, da... Luaţi-i între patru ochi. Da?... (neinteligibil)...

(posibil) Ionesie Ghiorghioni: ... (neinteligibil)... şi independenţii ăştia... (neinteligibil)...

Sorin Frunzăverde: Toţi! Păi ca să... (neinteligibil)... toţi au... (neinteligibil)...

(...)

Sorin Frunzăverde: Deci ... (neinteligibil) ... ei ... ei sunt importanţi, tre să le explicaţi clar: mai vin două bugete ... (neinteligibil) ... vom ţine cont, ei îs tot ai noştri. Domnu preşedinte a înţeles.... (neinteligibil) ... n-a înţeles, da în fine ... Domn preşedinte a înţeles, da, dar acuma e timpu să dovediţi că rămânem împreună. Vine 2016, PSD-ul va fi în cădere, pentru că nu poate să... (neinteligibil) ... Ponta ... (neinteligibil)", potrivit sursei citate.

Astfel, aşa cum rezultă din discuţiile interceptate de anchetatori, Frunzăverde, folosindu-se de autoritatea sa în cadrul partidului, precum şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, cere celor cu care discută şi în special lui Ionesie Ghiorghioni să poarte discuţii în particular cu primarii localităţilor de pe raza judeţului, care fac parte din alte partide, în vederea determinării electoratului să voteze cu Klaus Iohannis. Motivul invocat de Frunzăverde este acela că la acordarea bugetelor pe anii 2015 şi 2016 "se va ţine cont de procentele obţinute în urma scrutinului".

"Se subînţelege faptul că Frunzăverde Sorin urmăreşte prin această modalitate şi consolidarea poziţiei sale în ierarhia partidului, dar şi în plan administrativ", notează procurorii în ordonanţa de începerea urmăririi penale pe numele şefului CJ Caraş-Severin.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus , vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 15 mai până în 13 iulie, faţă de inculpatul Sorin Frunzăverde, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

"În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite – respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făcea parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului", potrivit procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că Frunzăverde l-a determinat pe vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ionesie Gheorghioni, să îi şantajeze pe primarii care au părăsit PNL, ameninţându-i că, dacă nu vor îl vor susţine pe candidatul Partidului Naţional Liberal, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Judeţean în anii 2015-2016.

Sorin Frunzăverde este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să meargă la Poliţia Municipiului Reşiţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, el nu are voie să plece din România decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, are interdicţia de a se apropia de martorii din dosar şi să comunice cu aceştia direct sau indirect.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost audiat de procurori aproximativ patru ore.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu a vrut să facă nicio declaraţie referitor la audierea sa de către procurorii anticorupţie.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, joi, percheziţii la biroul lui Frunzăverde de la CJ şi la locuinţa acestuia din municipiul Reşiţa.

Percheziţiile de joi au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat şi biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Gheorghioni, un apropiat al lui Sorin Frunzăverde. Ionesie Gheorghioni, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat pentru 29 de zile, în urma unei decizii luate miercuri de judecătorii Tribunalului Timiş, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.

Potrivit anchetatorilor, Ionesie Ghiorghioni a cerut 10% din valoarea unor contracte de întreţinere de drumuri de la CamandImpex Reşiţa, firma cu care CJ avea contracte din 2013, tranşele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de către reprezentanţii societăţii.

Sorin Frunzăverde s-a născut în 26 aprilie în 1960 în oraşul Bocşa, judeţul Caraş-Severin. El a intrat în politică imediat după Revoluţia din 1989, ajungând în anul 1993 preşedintele Partidului Democrat, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

Sorin Frunzăverde este inginer de meserie şi a obţinut două doctorate: în anul 2000 un doctorat în Management la Universitatea de Vest din Timişoara şi altul în anul 2004 în Ştiinţe Militare obţinut la Universitatea Naţională de Apărare.

În perioada 1985 - 1991 a fost inginer la Combinatul Siderurgic din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, iar din anul 1992 până în 1996 a fost ales consilier judeţean al judeţului Caraş-Severin. În perioada 1991- 1996 a mai ocupat şi funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin.

În următorul mandat, timp de un an, în perioada 1996-1997 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iar din 1997 până în anul 1998 a fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, în perioada aprilie-decembrie 1998 fiind ministrul Turismului. În ultimii doi ani de mandat, între anii 1998 - 2000, Frunzăverde s-a întors pe funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iar în perioada martie - decembrie 2000 a fost din nou ministru, de data aceasta al Apărării Naţionale.

În mandatul 2000-2004 a fost ales deputat de Caraş-Severin, iar din 2004 până în 2006 a ocupat din nou fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş- Severin. S-a întors apoi la Ministerul Apărării pentru mai puţin de un an, în perioada octombrie 2006 - aprilie 2007.

Sorin Frunzăverde a fost şi parlamentar european în perioada decembrie 2007 - iunie 2008. În 20 iunie 2008, până la final de mandat, în 2012 a ocupat din nou fotoliul de preşedinte al CJ Caraş-Severin. În iunie 2012, a fost reales pe aceeaşi funcţie pe care o ocupă şi în prezent, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRUNZĂVERDE,
INTERCEPTĂRI,
DNA
/actualitate/frunzaverde-interceptat-de-procurori-suntem-in-relatii-bune-cu-orice-guvern-vine-dar-noi-dam-banii-pe-2015-14276308
14276308
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.