Fostul ministru suedez Carl Bildt a fost vizat în 2013 de o campanie de denigrare în Rusia

Autor: Ioana Bojan Postat la 13 martie 2015 37 afişări

Fostul ministru suedez de Externe Carl Bildt a fost vizat de o campanie de denigrare în contextul crizei din Ucraina, fiind acuzat de presa rusă că este un agent CIA care voia să se răzbune pentru înfrângerea regelui Karl al XII-lea într-o luptă cu Rusia în 1709, relatează site-ul TheLocal.se.

Agenţia suedeză de cercetare în domeniul apărării a dezvăluit că fostul ministru de Externe şi premier Carl Bildt a fost victima unei campanii de denigrare. Presa rusă de stat a afirmat în 2013 că Bildt spiona Rusia ca să se răzbune pentru o înfrângere suferită de regele suedez Karl al XII-lea în urmă cu 300 de ani.

La vremea respectivă, Carl Bildt era ministru de Externe şi a ajutat la crearea Parteneriatului Estic, o iniţiativă a Uniunii Europene în favoarea apropierii de ţări est-europene precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Criza din Ucraina a început în 2013, pe fondul intensificării tensiunilor referitor la poziţia Kievului faţă de Europa. Preşedintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a decis să nu semneze un Acord de asociere cu UE şi a optat în schimb pentru o cooperare mai strânsă cu Rusia.

Înaintea acestei decizii, "Rusia considera Parteneriatul Estic şi oferta UE de apropiere cu Ucraina drept o ameninţare şi a încercat să o contracareze discreditându-l pe Bildt", a declarat, pentru ziarul suedez Dagens Nyheter, Ulrik Franke, autorul raportului privind campania rusă de denigrare.

Bildt a fost descris ca un agent al CIA în emisiunea Vesti Nedeli de la televiziunea Russia-1, care a criticat de asemenea cultura Suediei. Potrivit lui Franke, ideea era să sugereze că Suedia este o ţară "ciudată" şi nu respectă "standardele convenţionale".

Dezvăluirile despre campania împotriva lui Carl Bildt au apărut la o zi după ce Consiliul Nordic de Miniştri şi-a închis sediile din Sankt Petersburg şi Kaliningrad, în urma unor acuzaţii din partea Rusiei conform cărora organizaţia era plină de "agenţi străini".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUEDIA,
RUSIA,
CRIZĂ
/actualitate/fostul-ministru-suedez-carl-bildt-a-fost-vizat-in-2013-de-o-campanie-de-denigrare-in-rusia-13980919
13980919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.