Fost ministru de Externe al Ungariei: Trebuie să se ajungă la un acord în privinţa Ucrainei

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 24 iulie 2015 69 afişări

Martonyi János, fost ministru de Externe al Ungariei, a spus, la Băile Tuşnad, că situaţia din Ucraina este "foarte gravă” şi riscurile "devin din ce în ce mai mari”, "bunul simţ şi un raţionament logic” arătând că părţile implicate trebuie să ajungă la un acord, pentru ca Europa să se liniştească.

Martonyi János a arfirmat, joi, la Universitatea de Vară ”Tusványos” de la Băile Tuşnad, că în Europa s-a ”creat o situaţie nouă”, că riscurile şi pericolele ”devin din ce în ce mai mari” şi că ameninţările şi oportunităţile cresc pe măsura riscurilor.

”Există o situaţie foarte gravă în cazul Ucrainei, este vorba despre riscuri, ameninţări, de interese foarte importante economice, geopolitice, provocarea este foarte mare. Părţile implicate trebuie să ajungă la o înţelegere - şi se întrevede, totuşi, apariţia unui acord - au fost foarte multe încercări, dar să nu uităm un lucru, mulţi oameni au murit acolo şi Rusia nu a câştigat nimic, de fapt, ca teritoriu. Bunul simţ şi un raţionament logic şi clar indică faptul că trebuie să se ajungă la o soluţie, la un acord. Şi condiţiile ajungerii la un acord sunt date şi, dacă se ajunge la un acord, eu cred că Europa Centrală, de Sud-Est şi cealaltă parte a Europei se vor linişti”, a declarat fostul ministru de Externe ungar.

Preşedintele Uniunii Culturale a Maghiarilor din Regiunea Subcarpatică din Ucraina, Brenzovics László, a spus că existenţa statului ucrainean depinde, în prezent, de ajutoarele şi de creditele pe care le primeşte de la creditorii occidentali.

Potrivit acestuia, majoritatea ucrainenilor îşi doresc pacea şi, dacă ea va putea fi instaurată ”doar cu costuri mari”, atunci Ucraina ”este pregătită să plătească acest cost, fie vorba şi despre renunţarea la anumite teritorii”.

”Paradoxul şi cinismul constă, de fapt, în următorul lucru: revoluţionarii ucraineni au luptat ca să se integreze cât mai repede în UE şi se vede foarte clar că nici măcar obligativitatea vizelor nu o să dispară , darămite să mai adere Ucraina la UE. Rusia este interesată ca Ucraina să rămână un stat slab, evident că va întreţine aceată situaţie tensionată, iar America nu se va implica, niciun soldat american nu va muri pentru integritatea Ucrainei şi întotdeauna Rusia va delega forţe armate acolo suficiente ca să combată orice încercare ce ar veni de la Kiev, ca să ocupe anumite acolo poziţii mai mult sau mai puţin strategice”, a spus Brenzovics.

În opinia acestuia, pacea şi stabilitatea pe termen lung ”pentru toate grupurile etnice” nu se întrevăd în viitorul apropiat în Ucraina. Pe de altă parte, acesta susţine că nu va exista stabilitate dacă ”nu vor fi implicate, dacă nu vor fi invitate toate grupurile etnice la masa tratativelor”.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului ungar, Németh Zsolt, a susţinut că s-a încheiat perioada de stabilitate pe continent şi că este în interesul Europei ca situaţia din Ucraina să fie rezolvată.

În opinia oficialului ungar, părţile implicate - Rusia, Ucraina, SUA şi UE - trebuie să stea la masa tratativelor şi să găsească ”pe cale paşnică”, pe calea negocierilor, modalitatea de rezolvare a situaţiei din Ucraina.

”Un principiu important este cel al autodeterminări. Nu ne mai putem permite să existe sfere de interese şi să fie o Europă divizată pe baza acestor sfere de interese, ci trebuie ca fiecare ţară, fiecare stat, să decidă ce orientare alege, cum şi în ce se integrează, ce obiective de integrare are. Un alt principiu foarte important este să se respecte dreptul fiecărei naţiuni, fiecărui grup etnic, dreptul la autodeterminare. Practic, să se respecte identitatea culturală, lingvistică, etnică a tuturor grupurilor etnice din Ucraina, să se găseasă o modalitate viabilă de convieţuire a tuturor popoarelor, grupurilor etnice din Ucraina. Asta este şi poziţia Ungariei”, a specificat Németh Zsolt.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilágyi Zsolt, a spus, în acest context, că ”autonomiile aduc o stabilitate durabilă”.

”Toate proiectele care au încercat să stabilizeze regiunea iugoslavă sau să aducă pace durabilă au fost bazate pe acceptarea celuilalt, pe acceptarea faptului că nu mai eşti într-un stat omogen din punct de vedere etnic. Şi acest «power sharing», această divizare a puterii din acest punct de vedere, poate aduce o stabilitate durabilă”, a conchis liderul PPMT.

La Universitatea de Vară şi Tabers Studenţească de la Băile Tuşnad ar urma să fie prezent, sâmbătă, şi premierul Ungariei, Orbán Viktor, la o dezbatere alături de europarlamentarul FIDESZ Tokes László, moderată de Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
UNGARIA,
/actualitate/fost-ministru-de-externe-al-ungariei-trebuie-sa-se-ajunga-la-un-acord-in-privinta-ucrainei-14634266
14634266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.