Fondurile de pensii private investesc pe piaţa de capital

Autor: Raluca Ghinea Postat la 13 aprilie 2014 61 afişări

Fondurile de pensii private pot investi în perioada 2014-2015 jumătate de milion de euro pe piaţa de capital, în noi oferte publice, ceea ce ar însemna aproape o dublare a plasamentelor deţinute, de 480 milioane euro la Bursa de Valori, a declarat Raluca Ţintoiu, CEO la ING Pensii.

Fondurile de pensii private investesc pe piaţa de capital

"Fondurile de pensii private (obligatorii şi facultative) asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu investiţii în circa 60-70 companii româneşti", a afirmat Ţintoiu. Totodată, fondurile deţin 9,6% din titlurile de stat ale României. Potrivit estimărilor, fondurile de pensii urmează să ajungă în 2018 la active nete de 10 miliarde euro, de la peste 3,5 miliarde euro active în prezent.

Pe pilonul II, al pensiilor private obligatorii, sunt active opt fonduri cu 6,1 milioane participanţi şi active nete de 14,84 miliarde lei (3,32 miliarde euro). Acestea au obţinut un randament mediu anual de la lansare de 11,1%.

Pilonul III (pensii private facultative) este reprezentat de zece fonduri cu 317.000 de participanţi. Activele nete au ajuns la 845 milioane lei (190 milioane euro), randamentul mediu anual fiind de 8%.

"Fondurile de pensii sunt o bază solidă de capital autohton pentru atragerea investitorilor străini, dar stabilitatea legislativă şi continuitatea creşterii contribuţiilor sunt cruciale", a mai spus Ţintoiu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fondurile-de-pensii-private-investesc-pe-piata-de-capital-12457920
12457920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.